Vlaams-Soedanese vrouw over machtswisseling Soedan: "Ene hond wordt vervangen door de andere"

Volgens de Vlaams-Soedanese Rania Kabbar leidt de afzetting van dictator Omar al-Bashir in haar land niet echt tot euforie, eerder tot nog meer onzekerheid. Zij vreest vooral dat het regime zonder Bashir wil blijven voortregeren, zegt ze in "De wereld vandaag".

Het is een cruciale dag voor Soedan, of misschien toch niet. Vanochtend vroeg heerste er euforie in de Soedanese gemeenschap na het nieuws over de afzetting van al-Bashir, zegt Rania Kabbar aan "De wereld vandaag" op Radio 1, maar dat heeft niet lang geduurd.

Met de instelling van de staat-van-beleg en de avondklok door de nieuwe militaire junta, is er volgens haar meer onzekerheid. De dictator is dan wel weg, maar het is de vraag of aan de andere eisen van de mensen die nu al vier maanden betogen, voldaan zal worden.

Dat gaat dan om vrijheid en democratie, rechten en vooral ook vrouwenrechten. Het zijn vooral vrouwen die het protest van de voorbije maanden geleid hebben en soms was 70 procent van de betogers vrouwen.

(Lees verder onder de foto).

Onder het regime van Bashir en diens islamitische rechtspraak van de sharia zijn veel van hun rechten weggenomen. Nu hebben vrouwen traditioneel in Soedan wel rechten, maar worden ze in hun bewegingsvrijheid te zeer beperkt en zijn er weinig vrouwen in hogere functies, zegt Kabbar.

"Dit is niet wat het volk vroeg"

Bovenal wantrouwen de Soedanezen volgens Kabbar de militaire raad die de macht van Bashir heeft overgenomen. Die raad heeft meteen een staat-van-beleg afgekondigd en de avondklok ingesteld. Dat kan een probleem vormen vanavond als de betogers die nu al dagen regeringsgebouwen zoals het ministerie van Defensie blokkeren, weigeren om naar huis te gaan.

De mensen wilden vrijheid en verandering en dat is nu niet het geval, aldus Kabbar. Ze merkt ook op dat de "nieuwe machthebbers" vooral oude gezichten zijn zoals de minister van Defensie en generaal Ahmed Awad ibn Auf, die de afzetting van Bashir en een "overgangsperiode" aankondigde.

Wel heeft ze vertrouwen in de protestbeweging. Anders dan de vorige in de jaren 80 kan het protest niet zomaar monddood gemaakt worden en dat vooral dankzij sociale media, waardoor nieuws uit Soedan kan doordringen tot het buitenland.

Zelfde truuk als in Algerije?

Het wantrouwen van Rania Kabbar en andere Soedanezen is begrijpelijk. Enkele dagen geleden is na lang volksprotest in Algerije president Abdelaziz Bouteflika na een regering van 20 jaar afgezet onder druk van het leger. Ook hier zou een "overgangsperiode" geleid worden door Senaatsvoorzitter Abdelkader Bensalah en die is een vertrouweling van Bouteflika en net als hij een steunpilaar van het oude regime.

Dat heeft mogelijk de Soedanese legertop op een idee gebracht. Door het opofferen van al-Bashir hoopt het regime wellicht respijt te krijgen en een deel van de protestbeweging te doen uitdoven of verdelen en de aandacht van de buitenlandse media en regeringen af te leiden. De belofte om over twee jaar "verkiezingen" te houden, klinkt hol, zeker als je weet dat de nu gevallen leider al-Bashir zich al die jaren ook liet "verkiezen" door de wetten en de media naar zijn hand te zetten.

Beluister het gesprek met Rania Kabbar uit "De wereld vandaag" hier:

Generaal en minister van Defensie Ahmed Awad ibn Auf lijkt de nieuwe machthebber in Soedan.

Meest gelezen