Theo Francken (N-VA) hekelt "Open VLD hoax" over vraag Amerikanen voor uitleg in zaak humanitaire visa

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft op Facebook de correspondentie gedeeld waarin de Amerikaanse overheid uitleg vraagt aan België over de zaak rond de humanitaire visa. Over die vraag ontstond vorig weekend discussie tussen Francken en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Volgens Francken toont de inhoud van de correspondentie aan dat het verhaal werd "opgeklopt" om hem te beschadigen. Huidig minister van Asiel Maggie De Block (Open VLD) laat weten dat ze de vraag van de Amerikanen wel degelijk ernstig neemt.

Theo Francken kwam begin dit jaar onder vuur te liggen toen bleek dat hij met ongescreende tussenpersonen had gewerkt om humanitaire visa uit te reiken aan oosterse christenen.  Onderzoek van de Dienst Vreemdelingenzaken heeft intussen uitgewezen dat 121 mensen die hier zo zijn binnengekomen spoorloos zijn.

Over die 121 personen heeft de Amerikaanse ambassade een vraag gesteld aan Buitenlandse Zaken in Brussel. "Maar het gaat helemaal niet om een officiële brief. Het gaat om een mailtje van 20 maart van amper drie zinnen", schrijft Theo Francken nu op Facebook. Daarbij voegt hij de desbetreffende correspondentie.

Francken spreekt van een "hoax" (een nepverhaal) en een "opgeklopt" verhaal. Hij hekelt daarbij het "leedvermaak" van de liberalen. Het was namelijk Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten die afgelopen weekend zich over de kwestie op Twitter richtte tot de Amerikaanse president Donald Trump en ook liet verstaan dat er mogelijk reisproblemen zouden kunnen komen voor Belgen die naar de VS willen gaan.

"Maar de vraag komt niet van Trump. En er wordt met niks gedreigd en al helemaal niet met het mogelijks verliezen van de visumvrijstelling voor Belgen", aldus Theo Francken. 

De Block: "Ik neem de vraag van de Amerikanen ernstig"

Huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) laat weten dat het wel degelijk om een serieuze vraag vanuit de Amerikaanse overheid gaat en dat ze daar niet lichtzinnig mee omspringt. "We zullen de Amerikaanse overheid voldoende informeren. Want we willen vermijden dat de affaire met de humanitaire visa negatieve gevolgen zal hebben voor ons land." De Block benadrukt ook dat ze nooit heeft verklaard dat de vraag van president Trump zelf zou komen. 

Meest gelezen