Video player inladen...

Toeval of niet? Meer ongevallen op E40 tussen Erpe-Mere en Wetteren, waar trajectcontrole niet meer werkt

Het aantal ongevallen op de E40 tussen Erpe-Mere en Wetteren is het voorbije jaar gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie. Toeval of niet, over dat traject is er al meer dan een jaar geen trajectcontrole meer. VIAS Institute benadrukt het positieve effect van trajectcontroles op de verkeersveiligheid.

De borden waarop de trajectcontrole staat aangeduid staan er nog, maar de opmerkzame chauffeur heeft ook gezien dat de camera's zélf er niet meer hangen. Op de E40 tussen Erpe-Mere en Wetteren werkt de trajectcontrole in de praktijk al meer dan een jaar niet meer.

De camera's werden vorig jaar in maart weggehaald voor de renovatie van de brug in Erpe-Mere. Ze moeten nu vervangen worden door nieuwe camera's, maar daar duiken problemen op. Ze moeten bijvoorbeeld geijkt worden, en verbonden met de databank van de politie.

Wanneer men trajectcontroles plaatst daalt de snelheid, mensen wisselen minder van rijstrook en er gebeuren de helft minder ernstige ongevallen

Stef Willems, VIAS Institute

Uit cijfers van de federale politie blijkt dat er in 2018 69 ongevallen gebeurden op het traject in beide richtingen samen. In 2017 waren dat er nog 50. Of dat te maken heeft met de defecte trajectcontrole, kan niemand met honderd procent zekerheid zeggen. Zeker is wel dat trajectcontroles normaal gezien een positief effect hebben op de verkeersveiligheid, zegt verkeersinstituut VIAS.

"Het zou uiteraard beter zijn als de trajectcontrole wél zou werken natuurlijk", zegt Stef Willems van VIAS. "Het is zo dat de gemiddelde snelheid daalt met 5 kilometer per uur, mensen wisselen minder snel van rijstrook en bovendien zorgen trajectcontroles ervoor dat er tot 50 procent minder ernstige ongevallen met doden en zwaargewonden gebeuren."

Wegen en Verkeer brengt de situatie van alle trajectcontroles in Vlaanderen nu in kaart. Want er zouden niet alleen problemen zijn op het traject tussen Erpe-Mere en Wetteren, maar ook elders.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen