Venezuela bereikt akkoord met Rode Kruis over verdeling humanitaire hulp

De Venezolaanse regering heeft een akkoord bereikt met het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) over de verdeling van humanitaire hulp aan het land. 

Dat maakte president Nicolas Maduro woensdag bekend.

De regering en het Rode Kruis zijn tot een akkoord gekomen om "samen te werken met VN-agentschappen om alle humanitaire hulp te bieden die mogelijk is" in Venezuela, aldus Maduro.

President Maduro deed deze mededeling na het bezoek en de gesprekken met het ICRC vorige dinsdag, onder leiding van diens voorzitter Peter Maurer.

Op 23 februari hadden aanhangers van oppositieleider en interim president Juan Guaido geprobeerd om verschillende tonnen humanitaire hulp het land binnen te krijgen, die gestockeerd stonden in Colombia, Brazilië en Curaçao.

De vrachtwagens met eerstehulpgoederen, hoofdzakelijk afkomstig van de VS, hadden rechtsomkeer moeten maken omwille van grensblokkades, die opgelegd waren door de regering. Bij deze conflicten werden 7 mensen gedood en raakten verschillende tientallen gewond. President Maduro veroordeelde deze operatie als voorwendsel met het oog op een militaire interventie.

Venezuela kampt met een krapte aan voedingsmiddelen en geneesmiddelen. De regering, hoofimporteur heeft een gebrek aan liquide middelen door het bevriezen van de petroleumproductie (96% van de inkomsten) en de uitsluiting op de financiële markten door sancties van Washington.

Bekijk hieronder de reportage uit Het journaal.


 

Video player inladen...

Meest gelezen