Video player inladen...

Guy Verhofstadt (Open VLD) na nieuw brexituitstel: "Europees Parlement dreigt duiventil te worden"

Guy Verhofstadt, de brexitonderhandelaar voor het Europees Parlement, vreest dat het nieuwe uitstel dat de Britten van Europa hebben gekregen de druk wegneemt om in het Verenigd Koninkrijk zelf snel tot een brexitakkoord te komen. Dat Londen wellicht ook Europese verkiezingen zal moeten organiseren, vindt hij een slechte zaak voor het Europees Parlement.

"Het gevaar dreigt dat het Europees Parlement een echte duiventil wordt", aldus Verhofstadt. "Eerst zullen er Britten bij komen, die dan eind oktober weer zullen moeten vertrekken en deels zullen worden vervangen door iets meer dan 20 parlementsleden uit andere lidstaten. Ik denk dat dit absoluut geen goede werking is van de Europese democratie."

Desondanks hoopt Verhofstadt nog altijd dat er snel een brexitakkoord komt tussen de conservatieven van de Britse premier Theresa May en de Labour-oppositie. Alleen dan zullen de Britten niet hoeven deel te nemen aan de Europese stembusgang.

Maar hij vreest dat het nieuwe uitstel de druk wegneemt van de Britse politieke ketel. "De belangrijkste vraag is of dit niet de druk gaat wegnemen in het Verenigd Koninkrijk om een akkoord te maken tussen de oppositie en de conservatieven, want die gesprekken zijn momenteel bezig."