kathleen vereecken

Vlaanderen boven op uitreiking Woutertje Pieterse Prijs voor jeugdboeken

Kathleen Vereecken (°1962) als auteur en de jonge illustrator Charlotte Peys kaapten de belangrijke Nederlandse Woutertje Pieterse Prijs voor jeugd- en kinderboeken weg voor "Alles komt goed, altijd". Ook Bart Moeyaert met "Tegenwoordig heet iedereen sorry" en Geert Vervaeke met "Tierenduin" waren genomineerd, naast 3 Nederlanders. De uitreiking vond plaats in De Brakke Grond in Amsterdam.

"Alles komt goed, altijd" speelt tijdens de eerste Wereldoorlog. Het hoofdpersonage Alice leert leven tussen vallende bommen, soldaten en vluchtelingen. Uiteindelijk slaat ze zelf op de vlucht. De titel is een uitspraak van haar moeder, een leugen om bestwil. Volgens de jury is dit "een aangrijpend boek dat met 'n onsentimentele kinderlijke blik naar de rafelranden van de oorlog kijkt, en waar de liefde voor het leven toch triomfeert". De kwetsbare aquarellen van Charlotte Peys symboliseren en illustreren een wereld waaruit eerst alle kleur verdwijnt, en dan weer verschijnt. 

charlotte peys

Woutertje Pieterse van Multatuli

"Woutertje Pieterse" is de tweede roman van Edward Douwes Dekker, alias Multatuli (1820-1887), vooral bekend van "Max Havelaar", geschreven op een kamer aan de Grote Markt in Brussel. Ook zijn "held" Woutertje kijkt onbevangen en verbaasd naar de wereld van de volwassenen in het Nederland van de 19e eeuw, onthutst door de leugens en de hypocrisie, ontvankelijk voor schoonheid en verhalen. De jury noemt Alice uit "Alles komt goed, altijd" verwant met de kleine Pieterse. 

Multatuli, copyright villa-aberson.nl

Meest gelezen