Videospeler inladen...

Breekt de elektrische motorfiets dit jaar door? 

De verkoop van elektrische motorfietsen zou dit jaar wel eens fors kunnen toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van VRT NWS. Nieuwe betaalbare modellen met een krachtige motor blijken een rol te spelen.

De afgelopen jaren werden er in ons land jaarlijks tussen de 200 en 370 elektrische motorfietsen, scooters en brommobielen ingeschreven. Dat zijn geen spectaculaire cijfers, maar dit jaar zouden het er wel eens veel meer kunnen zijn.

In januari had de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) al 59 dergelijke voertuigen ingeschreven. En uit wat een invoerder onze redactie verteld heeft, valt af te leiden dat er nog heel wat zullen volgen. 

Eerste levering uitverkocht

Michel Rombouts verdeelt namelijk al jaren elektrische brom- en motorfietsen van een bepaald merk. Dit jaar komt dat merk met een nieuw model op de markt dat snelheden tot 100 kilometer per uur haalt en dat relatief betaalbaar is. In mei worden de eerste 73 toestellen in België geleverd en die zijn al allemaal verkocht. Ook van een volgende levering zijn al heel wat toestellen verkocht.

Vroeger moest alles lawaai maken, nu kiezen mensen voor het milieu.

Michel Rombouts, verdeler elektrische motorfietsen

"Vroeger moest alles lawaai maken maar tegenwoordig moet het stil zijn, mensen kiezen meer voor het milieu", verklaart Rombouts het plotse succes van elektrische motorfietsen. "De autowereld heeft voor een trendbreuk gezorgd. Daar moet ook alles tegenwoordig hybride of elektrisch zijn." 

Ook het feit dat de Vlaamse overheid premies geeft, doet volgens Rombouts mensen overstag gaan. Voor een elektrische motorfiets bedraagt de premie 1.500 euro, voor een elektrische scooter 750 euro.  

Ideaal voor woon- werkverkeer

De 2 klanten die bij Rombouts een elektrische motorfiets kwamen uittesten, overwegen zo'n motorfiets te kopen om ermee naar het werk te gaan.  Wannes hoopt zo de files te ontwijken en geeft de voorkeur aan een motorfiets (meer dan 50cc) boven een bromfiets (minder dan 50cc) omdat je met een bromfiets soms verplicht bent op het fietspad te rijden. Jan heeft momenteel een dieselwagen waarmee hij vanaf volgend jaar niet meer de stad in mag. Een elektrische motorfiets ziet hij als een alternatief. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen