Vuurpotten beschermen bloesems tegen vrieskou

De komende dagen kan het 's nachts gaan vriezen en dat is geen goed nieuws voor de fruitboeren. Ze vrezen dat hun bloesems kapot zullen vriezen en proberen die dan ook te beschermen. Bijvoorbeeld door vuurpotten bij de bomen te zetten.

De fruitboeren houden het weer en hun thermometer de komende dagen extra goed in het oog, want het kan 's nachts gaan vriezen en dat is niet goed voor de bloesems. De bloesems zouden dan kunnen kapotvriezen en dan komt er geen vrucht meer aan de fruitboom.

Om de bloesems te beschermen worden er vuurpotten naast de bomen gezet. "Zo een vuurpot is eigenlijk een grote kaars met een metalen omhulsel en een grote wiek erin", zegt Willem Hendrickx van het fruitbedrijf "Healthy Fruit" uit Halle-Booienhoven, bij Zoutleeuw. "Als we zo'n 250 potten per hectare plaatsen kunnen die voldoende warmte geven om de bloesems niet te laten bevriezen."

Extra kosten

Die vuurpotten kosten de fruitboeren natuurlijk extra geld. "Vandaag gaan we die potten uitzetten", zegt Willem Hendrickx. "We zijn dan toch een hele dag met een zestal personen bezig om eigenlijk maar een tien hectare te kunnen beschermen van onze kersen. Kersen zijn heel vorstgevoelig. Bij de appels en peren gaan we dat niet doen omdat dat financieel niet haalbaar is. De opbrengst van appels en peren is al zo laag dus is de kostprijs om die potten te plaatsen veel te hoog. Bij kersen zouden we het er eventueel nog kunnen uithalen."

Meest gelezen