Wie wordt de "Ster van Europa" 2019?

VLEVA, het Vlaams-Europees verbindingsagentschap, is opnieuw op zoek naar de "Ster van Europa", een prijs voor een verdienstelijke Vlaming, project of organisatie die een positieve bijdrage leverde aan het Europese debat of de Europese samenwerking op een hoger niveau tilde in Vlaanderen.

Iedereen kon een project of persoon naar keuze inzenden. Uit 28 inzendingen heeft een expertenjury uiteindelijk vijf kandidaten voor de award geselecteerd.

  • GO! Atheneum Zelzate: "Deze school zet alle middelen in om de leerlingen én de leerkrachten weg te halen van de kerktoren. En om hen bewust te maken van het Europese burgerschap, via "stage, uitwisseling of jobshadowing", klinkt het. 

Professor Steven Van Hecke (KU Leuven):  "Prof. Steven Van Hecke is hoofddocent Europese en vergelijkende politiek aan de KU Leuven. Hij ademt Europa. Van Hecke zet zich dagelijks in voor het Europese project, zowel in de aula als erbuiten (pers, debatten, activiteiten)", aldus VLEVA. 

European Matinee: every vote counts - GO! Atheneum Emanuel Hiel:  "De leerlingen van het zesde jaar Onthaal en PR werkten een jaar lang rond de Europese verkiezingen. Ze namen een online enquête af bij ongeveer 1.000 first-time-voters uit de EU. Hun doel: de beleidsmakers beter informeren over de beweegredenen om al dan niet te stemmen". 

Pieter Van Landeghem, leraar - coördinator Technisch Instituut St. Vincentius:  "Pieter Van Landeghem, leraar logistics, is de stuwende kracht achter de internationaliseringsprojecten van het Technisch Instituut Sint-Vincentius. Hij zet zich 100 procent in om van de leerlingen Europese burgers te maken, o.a. via buitenlandse stages. Dat doet hij niet enkel voor zijn eigen studenten, maar voor alle leerlingen uit de TSO- en BSO-opleidingen. Een sterke troef wanneer zij de arbeidsmarkt opstappen", laat VLEVA weten.

Youth for Climate: "Een apolitieke actiegroep die strijdt voor het klimaat. Dat doen ze in Vlaanderen, maar samen met jongeren uit heel Europa. Ze scherpen het Europese klimaatdebat aan en schopten het zelfs tot in de Europese Commissie voor een ontmoeting met voorzitter Juncker", verklaart de organisatie.

"Vlaanderen is sterk verbonden met de Europese Unie. Dat blijkt onder andere uit de laatste Eurobarometer. En uit de vele, waardevolle Europese projecten en initiatieven die hier opgezet worden. Omdat deze meer bekendheid verdienen, geeft VLEVA ze met de Ster van Europa graag een duwtje in de rug", zegt algemeen directeur Jan Buysse.

Stemmen kan online, nog tot en met zondag 28 april. Vorig jaar won het Stedelijk Lyceum Lamorinière in Antwerpen, dat al jarenlang buitenlandse stages organiseert.

Meest gelezen