Video player inladen...

Woon-zorgcentra binden nog te vaak hun bewoners vast

Ruim vier op de tien mensen die in een woon-zorgcentrum verblijven worden 's nachts vastgebonden of vastgezet. Dat schrijft De Morgen op basis van cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Bij twee op de tien bewoners gebeurt dat ook overdag. 

De ouderen worden tijdens de dag of de nacht vaak vastgebonden of vastgezet om te beletten dat ze zouden vallen of rond zouden dwalen. Meestal worden bedhekken gebruikt maar ouderen worden ook nog altijd met riemen vastgebonden. De Zweedse gordel wordt bijvoorbeeld nog veel gebruikt. Daarmee wordt iemand aan de heupen en de buik vastgebonden aan het bed.

Het vastbinden heeft een grote impact op de bewoners die ermee geconfronteerd worden, schrijft De Morgen. "Fixatie kan niet enkel leiden tot fysieke letsels, maar heeft soms ook psychologische gevolgen, zoals angst of onrust. Bovendien roept het ook een hoop ethische vragen op", klinkt het.

"Fixatie volledig uitsluiten is misschien een utopie", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Maar er zijn wel alternatieve technieken die de woon-zorgcentra zouden kunnen toepassen zodat fixatie geen routine wordt."

"Er zijn bijvoorbeeld lakens met drukpunten die een rustgevend gevoel geven, waardoor de bewoner misschien minder geneigd is om 's nachts uit bed te gaan. Of je kan ook voorzettafeltjes gebruiken waardoor de bewoner minder de neiging heeft om weg te gaan."  

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal" over een woonzorgcentrum in Ternat:

Video player inladen...

Meest gelezen