imago/blickwinkel

Zwitserland wil "oorlogsreserve" koffie opdoeken: "Koffie is niet noodzakelijk om te overleven"

De Zwitserse overheid wil stoppen met het hamsteren van koffie in het systeem van noodreserves dat tijdens het interbellum (de periode tussen WO I en WO II) werd ingevoerd. Het afschaffen van de strategische koffiereserve voor tijden van oorlog, natuurrampen of epidemieën valt niet bij alle Zwitsers in goede aarde. Een definitieve beslissing zou voor het najaar zijn.

De Zwitserse overheidsdienst voor Nationale Economische Bevoorrading heeft de Zwitserse overheid geadviseerd om koffie in de toekomst te schrappen uit de lijst van voedingswaren in de strategische noodvoorraad van het land.

Na de Eerste Wereldoorlog is Zwitserland gestart met het aanleggen van een strategische voedselvoorraad om voorbereid te zijn op mogelijke tekorten in periodes van oorlog, natuurrampen of epidemieën.

De opslag van koffie zou tegen 2022 afgeschaft worden omdat koffie "niet essentieel is voor het leven". "Koffie bevat bijna geen calorieën en is daarom geen levensnoodzakelijk voedingswaar", klinkt het.

De nationale koffiereserve in Zwitserland wordt vandaag opgeslagen in magazijnen van vijftien bedrijven en bevat ongeveer 15.300 ton koffie, goed voor drie maanden koffieconsumptie in het Alpenland met 8,5 miljoen inwoners. In november wordt er een definitieve beslissing over de strategische koffievoorraad verwacht. 

De organisatie die de strategische reserves controleert, Reservesuisse, heeft de overheid gevraagd de plannen om koffie volledig te bannen uit de nationale reserve terug te schroeven. "De eenzijdige beoordeling van koffie op basis van het aantal calorieën doet geen recht aan het product", aldus Reservesuisse. De organisatie wil dat de hoeveelheid koffie in de nationale voorraad met een vijfde wordt teruggeschroefd.