Al meer dan 60 kampplekken aangeboden na oproep SOS Zomerkamp

Het platform SOS Zomerkamp heeft in een week tijd al meer dan 60 alternatieve zomerkamplocaties aangeboden gekregen. Deze zomer zijn in de provincie Luxemburg heel wat kampplaatsen dicht omdat in het gebied de Afrikaanse varkenspest woedt. 

Honderd jeugdbewegingen uit Vlaanderen kunnen door de maatregelen die genomen zijn in de getroffen gebieden niet meer op kamp naar de locatie die ze oorspronkelijk gereserveerd hadden. De Afrikaanse varkenspest is niet schadelijk voor de mens, maar veel kampeerweiden zijn wel door de ziekte aangetast. 

Een week geleden is daarom een zoektocht naar nieuwe locaties gestart met behulp van een website die ook al een tijd in Wallonië actief was om eigenaars van potentiële kampplaatsen (boeren, scholen, particulieren, bedrijven, lokale overheden, ...) in contact te brengen met de getroffen jeugdbewegingen. Op die manier zijn er nu al 60 nieuwe terreinen of gebouwen gevonden die beschikbaar zijn voor de groepen. 

"Wij zijn hier heel blij mee", reageert Sarah Latré, woordvoerster van De Ambrassade, medeoprichter van SOS Zomerkamp, bij VRT NWS. "Dit stemt ons hoopvol dat er toch nog een aanbod is. We zijn nog maar een week ver, maar we hopen dat we op deze manier voor alle getroffen groepen een locatie zullen vinden. We denken ook dat dat uiteindelijk wel zal lukken." 

Toch is het niet altijd evident om meteen de juiste kampplek te vinden. "De groepen en de aanbieders van plekken nemen zelf contact met elkaar op. Maar er moet natuurlijk een match zijn wat de noden en het aanbod betreft, het is een beetje zoals Tinder", lacht Latré. 

De Ambrassade is vooral erg blij te voelen dat de maatschappij haar verantwoordelijkheid opneemt. "Langs de aanbodzijde zijn er plekken die misschien anders geen zomerkamp zouden faciliteren. En groepen die hun zomerkamp in het gedrang zien komen, leggen hun lat door deze situatie misschien uitzonderlijk ook iets lager."  De komende weken zal blijken of alle groepen via het platform een oplossing vinden voor deze zomer. 

Meest gelezen