Vliegtuigen zullen vannacht niet kunnen landen of opstijgen in België door tekort luchtverkeersleiders

Vliegtuigen zullen tussen 1.30 uur en 4.30 uur vannacht niet kunnen landen of opstijgen in ons land. Dat laat Skeyes (het vroegere Belgocontrol) weten. Blijkbaar zijn er opnieuw veel luchtverkeersleiders ziek, waardoor er niet genoeg personeel aanwezig is. Het is al de derde keer in een week tijd dat het luchtruim wordt gesloten wegens zieke luchtverkeersleiders.

Tijdens de sluiting van het luchtruim zullen er geen vliegtuigen kunnen opstijgen of landen vanop de Belgische luchthavens, voor overvliegende vliegtuigen zijn er geen gevolgen. Omdat de sluiting van het luchtruim in het midden van de nacht valt, zullen passagiersvluchten normaal gezien geen hinder ondervinden. Voor het vrachtverkeer zijn er wel gevolgen.

Vorige maand ging het luchtruim zeer regelmatig dicht door sociale acties bij Skeyes. Volgens de vakbonden zijn er te weinig luchtverkeersleiders in dienst, waardoor collega's structureel overuren maken en de werkdruk enorm hoog ligt.

Om een einde te maken aan het sociaal conflict is een bemiddelaar aangesteld, dat traject loopt nog. Het zou nu ook niet om een vakbondsactie gaan, maar luchtverkeersleiders zouden het niet meer zien zitten om in te springen voor zieke collega's.

Net vandaag maakte Brussels Airport bekend dat er in maart een daling is geweest van het vrachtverkeer met 8,1 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. De daling was volgens de luchthavendirectie te wijten aan de acties bij Skeyes.

Het is al de derde keer in één week tijd dat het Belgische luchtruim 's nachts wordt gesloten wegens zieke luchtverkeersleiders.

Meest gelezen