Burgemeester van Schaarbeek Clerfayt wijst naar federale overheid voor situatie station Brussel-Noord

De gemeente Schaarbeek heeft niet de middelen om de toestand met de transmigranten rond het station Brussel-Noord aan te pakken. Dat zegt burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) in "De wereld vandaag". Clerfayt wijst met een beschuldigende vinger naar de federale overheid.

De wijk rond Brussel-Noord heeft veel last van de enkele honderden transmigranten die in een recent opengestelde ruimte in het station verblijven, soms al meerdere maanden lang. "Dat leidt tot overlast voor de buschauffeurs, maar ook voor alle reizigers, de winkeliers en de hele wijk rond het Noordstation", zegt Clerfayt.  "Ik krijg enorm veel klachten van de buurtbewoners omdat die migranten ook in de wijk komen om te slapen of om naar het toilet te gaan. Dat is moeilijk voor iedereen".

"Wij blijven vragen dat de federale overheid zich bezighoudt met de migrantenproblematiek, dat is geen problematiek van Schaarbeek alleen. De toestand is het bewijs van het failliet van het beleid van mijnheer Francken, die jaren niets heeft gedaan", zegt Clerfayt.

De burgemeester wijst ook met een beschuldigende vinger naar de rol van de spoorwegpolitie, ook een federale bevoegheid. "De spoorwegpolitie heeft een tekort aan mankracht van 40 procent. Daardoor is er veel minder aanwezigheid van de federale politie in het station en daarom kampen wij met problemen."

"Onze politie heeft een Noordwijkplan sinds meer dan een jaar. De politie komt meerdere keren per dag in het station om de orde te handhaven, maar met de migranten die daar blijven kunnen we niets doen.", zegt Clerfayt. Die migranten krijgen een papier met een nieuw bevel om het land binnen drie maanden te verlaten, maar dat is geen oplossing.

De netheid rond het station behoort dan weer tot de bevoegdheid van het Brussels Gewest. De dienst komt regelmatig langs, maar het probleem is zo groot dat dat niet voldoende is.

"Als de federale overheid het probleem niet aanpakt, zoals de Franse overheden het in Calais hebben gedaan, zullen wij nog lang met het probleem zitten", zegt Clerfayt. Hij pleit voor een federaal opvangcentrum om de migranten voor een paar dagen opvang te bieden en hen een oplossing te helpen vinden. "Willen ze naar Groot-Brittannië gaan? Willen ze hier in België asiel vragen? Of moeten zij terug naar hun land? Je moet het probleem aanpakken en niet in de wijk hier laten bestaan", besluit Clerfayt.

Beluister hieronder het gesprek met burgemeester Clerfayt in "De wereld vandaag":