Video player inladen...

Buxus plukken voor palmzondag, alleen de mot gooit roet in het eten

Vanwege de schade door de bladvretende mot zijn veel buxustakken al verdwenen, maar dat weerhoudt gelovigen er niet van om toch naar de overgebleven planten op zoek te gaan. Traditiegetrouw worden de takjes voor palmzondag afgeknipt.

De buxusmot eet delen van bladeren. En dat gebeurt volgens SOS Buxusmot in ons land steeds vaker. Volgens die website verspreidt de buxusmot zich in Vlaanderen namelijk in sneltempo.

De jonge rupsen eten vooral kleine gedeelten van bladmoes, volwassen rupsen kunnen daarentegen hele planten volledig opeten. En daardoor verdwijnen veel van de takken, al voordat ze geplukt kunnen worden. 

De rups heeft een zwarte kop en een felgroen lichaam, dat volgroeid tot 4 centimeter lang is en een patroon van zwarte stippen en zwarte lichte strepen heeft. 

De welbekende buxusmot (de tekst loopt onder de foto door)

Arie Kievit

Cyclus doorbreken

U kunt achterhalen of zo’n rups bij u in de tuin heeft gezeten, door te kijken naar het spinsel, rond de pop van een insect, dat ze achterlaten. De vraatschade is aan bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takjes te herkennen.

De beroepsvereniging van siertelers en groenvoorzieners roept al langer op om de buxusmot aan te pakken. "Nu behandelen is heel belangrijk", zei het verbond al een tijdje geleden. "Voorkom schade en help de cyclus te doorbreken."

Tot de overwintering start, kunnen de rupsen bestreden worden, met biologische of chemische producten die in de handel verkrijgbaar zijn. Tijdens de winter zullen de rupsen zich inspinnen en in winterrust gaan om volgend voorjaar weer actief te worden. 

Waar de mot in ons land voorkomt (de tekst loopt onder de foto door)

Traditie

De buxusmot gooit dus roet in het eten voor vele tuinierders en buxustak-snoeiers. Maar dat weerhoudt gelovigen er niet van om vandaag traditiegetrouw toch nog hun best te doen de overgebleven welbekende takjes voor morgen, palmzondag, te snoeien.  

In de Rooms-Katholieke Kerk is het traditie om palmzondag met de zegening van palmtakken te beginnen. In onze streek wordt de palmtak bijna altijd door buxustakjes vervangen.

Bij het begin van de misviering zegent de priester de takken met wijwater. Als de mis afgelopen is, worden de gezegende takken thuis achter de kruisbeelden gezet. Zo wordt het toch nog een "fijne palmzondag".

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...