Belga

50- en 60-plussers die vorige zomer spectaculaire bankoverval in Elsene wilden plegen, krijgen tot 5 jaar cel

De vier vijftigers en zestigers die vorige zomer op heterdaad betrapt werden toen ze een spectaculaire bankoverval in Elsene wilden plegen, kennen hun straf. Ze krijgen allemaal tussen 40 maanden en 5 jaar cel.

Het was groot nieuws vorige zomer, toen de speciale eenheden van de politie een spectaculaire bankoverval in Elsene konden verhinderen. Vier verdachten konden toen worden ingerekend. Hoe ze hun overval voorbereid hadden, spreekt tot de verbeelding. Eén iemand stond op de uitkijk bij de bank, de tweede zat in een hoogspanningscabine om de elektriciteit uit te schakelen en nog twee anderen hadden een heel arsenaal aan materiaal mee. Denk aan: gestolen voertuigen, een vuurwapen, een  granaat, een ontsteker voor springstoffen, munitie, kogelwerende vesten, politie-uniformen en spanstrips om eventuele slachtoffers te boeien

Opvallend in dit dossier: de verdachten waren allemaal boven de 50 jaar oud. In de media worden ze de "papys braquers" of de "bejaarde overvallers" genoemd. En hadden allemaal al een lijvig strafdossier. Zo was er de 64-jarige Djurica Djordjevic, die in totaal al meer dan 25 jaar in de gevangenis zat, onder meer voor verschillende overvallen. Zijn naam wordt ook vernoemd in het onderzoek naar de spectaculaire ontsnapping van drie gevangenen uit de gevangenis van Sint-Gilles in 1993 én hij wordt ook in één adem genoemd met Patrick Haemers. Ook de 62-jarige Koen Spitaels was niet aan zijn proefstuk toe. Hij pleegde onder meer mee een grote overval op de luchthaven van Findel, in Luxemburg.

Tot 5 jaar cel

De vier krijgen nu celstraffen tussen 40 maanden en 5 jaar, zo heeft de Brusselse rechtbank geoordeeld. 

Op hun proces verklaarde het viertal dat ze een diefstal wilden plegen, maar dat het de bedoeling was dat die geweldloos zou verlopen. De rechtbank geloofde dat niet en achtte hen vandaag schuldig aan poging tot diefstal met geweld en bedreigingen in bende met wapens, braak en voertuigen als dader of mededader en met de verzwarende omstandigheid dat ze zich uitgaven als openbaar ambtenaren.