Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Diplomatieke vuurdoop: Oekraïens presidentskandidaat Zelenski gaat op bezoek bij de Franse president Macron

Op 21 april beslissen de Oekraïners wie hun volgende president wordt. De strijd gaat nog tussen huidig president Porosjenko en  politiek "groentje" Zelenski, een bekend acteur/stand-up comedian. In de aanloop naar de verkiezingen brengen beide kandidaten een bezoek aan de Franse president Emmanuel Macron. Porosjenko ging eerder vandaag ook al langs bij bondskanselier Angela Merkel in Duitsland.

Voor Zelenski is het bezoek aan Macron een diplomatieke vuurdoop. De acteur/stand-up comedian heeft geen enkele politieke ervaring. Een officieel bezoek aan een president is een primeur voor Zelenski, die zijn campagne voorlopig uitsluitend via de media heeft gevoerd.

Zelenski won op 31 maart overtuigend de eerste ronde van de Oekraïense presidentsverkiezingen. Hij behaalde zo'n 30% van de stemmen, de helft meer dan Petro Porosjenko, de huidige president. Volgens een eerste peiling zou Zelenski ook de beslissende ronde op 21 april winnen.

Ook Porosjenko brengt vandaag een bezoek aan Macron. Hij was eerder vandaag al in Berlijn, om er te praten met bondskanselier Angela Merkel.

Porosjenko is al bij Merkel geweest

Merkel benadrukte op de persconferentie na het bezoek de goede relaties die Duitsland en Oekraïne in de laatste jaren hebben opgebouwd. "Het is een moeilijke tijd, die al vijf jaar duurt", zei Merkel. Ze verwijst hiermee naar het conflict tussen Oekraïne en Rusland, dat nog steeds aan de gang is.

Duitsland en Frankrijk speelden een belangrijke rol in de onderhandelingen over een vredesakkoord na het uitbreken van de oorlog in Oost-Oekraïne in 2014. Dat akkoord wordt tot op vandaag niet nageleefd, er zijn nog vaak gewapende incidenten.

Merkel en Porosjenko na hun gezamelijke persconferentie in Berlijn.

Meest gelezen