Disney stelt streamingdienst Disney+ voor, met lagere tarieven dan Netflix

Disney+, de nieuwe online streamingdienst van Disney, zal in november van start gaan en zal 6,99 dollar per maand kosten. Dat betekent dat Disney+ goedkoper wordt dan zijn belangrijkste concurrent Netflix. 

The Walt Disney Company heeft zijn nieuwe streamingdienst voorgesteld. Disney+ zal vanaf 12 november beschikbaar in de Verenigde Staten en zal naar verwachting volgend jaar in andere werelddelen worden uitgerold. Met een prijs van 6,99 dollar per maand gaat Disney op een agressieve manier de strijd aan met Netflix. De prijs van het goedkoopste Netflix-abonnement in de Verenigde Staten is onlangs opgetrokken tot 8,99 dollar.

De prijs van Disney+ is ook lager dan de 7,50 dollar per maand die Wall Street-analisten gemiddeld hadden verwacht. Volgens een analist is de nieuwe streamingdienst heel betaalbaar geprijsd. Disney wil tussen 60 miljoen en 90 miljoen abonnees lokken. Netflix heeft wereldwijd bijna 140 miljoen betalende klanten. 

"Star Wars"

Op de streamingdienst komen niet alleen Disney-films, maar ook films van Pixar en Marvel, de hele "Star Wars"-reeks en documentaires van National Geographic. Om zijn catalogus aan te dikken kocht Disney zopas 21st Century Fox. Daarom zal Disney+ bijvoorbeeld alle, meer dan 660 afleveringen van de door Fox geproduceerde tekenfilmreeks "The Simpsons" aanbieden.

Disney is ook van plan om al tijdens het eerste jaar 25 nieuwe series en 10 nieuwe films en documentaires te lanceren. Het productiebudget voor nieuwe "content" in 2020 is ongeveer 1 miljard dollar, veel minder dan de 16 miljard dollar die Netflix dit jaar alleen al in nieuwe reeksen en films zou investeren. Maar Disney heeft dan weer een grotere catalogus met oude titels. Bij de lancering in het najaar (en bij ons dus pas in 2020) zou Disney 7500 TV-afleveringen en 400 films aanbieden.

Streaming-oorlog?

Vorige maand heeft ook Apple zijn eigen streamingdienst gelanceerd, AppleTV+, die in het najaar wereldwijd online moet gaan. Het is nog niet bekend hoeveel de gebruiker daarvoor zal moeten betalen, wel dat grote namen als Steven Spielberg en Oprah Winfrey daar reeksen voor zullen maken.

Al die concurrerende streamingdiensten komen dus met een prijskaartje. Wie vanaf 2020 al die content wil zien, moet maandelijks voor die verschillende diensten betalen. Het is maar de vraag of de consument bereid is om voor én Netflix én Disney+ én AppleTV+ én Amazon Prime in de buidel te tasten.

Meest gelezen