"Door al die negatieve commentaren heb ik een olifantenvel gekregen"

Met een burleske striptease, waarbij borsten en billen bloot gingen, sloeg ze de kijkers en de jury van "Britain’s got talent" 10 jaar geleden met verstomming. Juryleden Simon Cowell en Amanda Holden konden hun ogen niet geloven bij het zien van deze flamboyante verschijning en Piers Morgan kon na de auditie alleen maar "Jij bent mijn type vrouw" prevelen. Voor Fabia Cerra, een toen 35-jarige huisvrouw, moeder van één zoon en een voormalige disco-danskampioene, "het begin van een leven zoals ik het altijd wilde leiden".

De auditie van Cerra voor "Britain’s got talent" ging in april 2009 alleszins niet onopgemerkt voorbij. Ofcom, de Britse mediawaakhond die toeziet of het medialandschap in Groot-Brittannië zich aan de regeltjes houdt, en ITV, dat de show uitzendt, kregen alvast meer klachten dan anders, ondanks het feit dat haar borsten en billen tijdens de uitzending van het vooraf opgenomen optreden afgeplakt waren met de Britse vlag (Cerra zelf had haar tepels tijdens het optreden met kwastjes bedekt, nvdr). De klachten gingen vooral over het feit dat dergelijk optreden niet hoorde in een programma dat bij uitstek voor het hele gezin bedoeld was.

"We hebben lang nagedacht over Fabia’s optreden. Het gevolg was dat we het optreden danig bewerkt hebben, waardoor elke ongepast detail voor de kijker verborgen bleef. Het eindresultaat was dan ook eerder grappig dan prikkelend", reageerde ITV op de klachten.

De Britse tabloids waren er dan weer als de kippen bij om het over Cerra’s moeilijke jeugd te hebben en pakten dan ook uitgebreid uit met haar drugsverslaving, het huiselijk geweld met een aan alcohol verslaafde moeder en de depressies waarmee Cerra te kampen kreeg. "A lifetime of tragedy" omschreef Daily Mail het.

Mensen velden na dat optreden snel een oordeel over mij

"Ik kan niet ontkennen dat ik het vaak moeilijk gehad heb. Sommigen zouden er allang de brui aan gegeven hebben. Maar het heeft mij juist sterker gemaakt. Ik wil een rolmodel zijn voor vrouwen met een maatje meer, voor vrouwen die aan drugs verslaafd zijn. Kortweg, een rolmodel voor wie een moeilijke periode in zijn leven moet zien te overbruggen", liet Cerra in een reactie weten.

Geruchten dat Cerra niet aan de volgende ronde van "Britain’s got talent" zou deelnemen, of het nu door de klachten kwam of door de overdonderende aandacht van de media, werden steeds ontkend. Onder meer door haar zus op nieuwswebsite Oxford Mail: "Er zouden een 80-tal klachten zijn binnengekomen. Dat zijn dus 80 klachten op een totaal van miljoenen kijkers. Een handvol klachten van mensen die hun hatelijkste kant willen tonen." Uiteindelijk trad ze nog op in de volgende ronde, maar daar werd ze onherroepelijk uit de wedstrijd gekegeld.

Fabia Cerra: "Mensen velden na dat optreden snel een oordeel over mij. Omdat ze enkel naar de kaft van het boek keken. Maar dat laat me koud. Ik heb intussen een olifantenvel, waardoor de negatieve commentaren aan me voorbijschieten." (Blog Nick Gilmartin, juli 2011)

"Ik ben blij dat ik toen deelgenomen heb omdat sindsdien 'een maatje meer' meer aanvaard wordt, ook in de wereld van de mode, de muziek, de dans en het acteren. En niet alleen hier, maar zelfs tot in Hollywood." (The Sun, april 2017)

"Na mijn deelname aan "Britain’s got talent" is mijn leven zodanig veranderd dat ik kan leven zoals ik zelf wil. Ik kan nu met mijn leven doen wat ik altijd al wilde. Ik ben dan misschien niet rijk, maar ik voel me rijk. Dat ik me zo goed voel, dat is van onschatbare waarde." (Blog Nick Gilmartin)

Na het optreden werd ze een tijdlang ambassadrice voor vrouwen met een maatje meer tijdens diverse modeshows. Ze lanceerde een eigen parfum, "Burlesque Kiss", en begon les te geven aan beginnende dansers. Ze verleende haar steun aan diverse liefdadigheidsevenementen en werkte mee aan workshops over bijvoorbeeld borstkanker. Ze was te zien in kleine gastrollen in diverse tv-series en muziekvideo’s, en ze bleef als fotomodel actief. Ook deed ze regelmatig promowerk in winkelcentra ("Een ideale manier om je talenten in te zetten voor het product dat je wil aanprijzen.") In 2014 werd ze in Londen nog verkozen tot 'Miss Pin-up UK'. Ten slotte schreef ze 2 boeken, gebaseerd op haar eigen leven en ervaringen: "In 2 minds" en "Ciao bella".

"Mocht ik toen niet deelgenomen hebben, dan zou ik niet staan waar ik nu sta", besloot ze alvast in een interview met The Sun. Dat allemaal dankzij deze auditie van 10 jaar geleden, die wereldwijd op het nodige enthousiasme kon rekenen:

Meest gelezen