Drie IS-strijders veroordeeld bij verstek in Brussel, ex-Sharia4Belgium-kopstuk kreeg 10 jaar

De correctionele rechtbank in Brussel heeft drie IS-strijders veroordeeld voor deelname aan een terreurgroep. Eén van hen is een voormalig kopstuk van de terreurgroep Sharia4Belgium. Hij kreeg 10 jaar cel. De andere 2 werden veroordeeld tot 5 jaar cel. De drie zijn vermoedelijk allemaal nog in Syrië.

De drie Syriëstrijders trokken allen jaren geleden naar Syrië, om zich aan te sluiten bij terreurgroep IS, en er te vechten tegen het regime van Assad. Eén van hen is Azeddine Kbir Bounekoub, een voormalig kopstuk van de Belgische terreurgroep Sharia4Belgium. Hij kreeg voor zijn rol bij Sharia4Belgium eerder al 15 jaar cel. Daar komt nu nog 10 jaar cel bij.

De twee andere beklaagden kregen 5 jaar cel. Het gaat onder meer om Hamsa Nmili, de Vilvoordse Syriëstrijder die eind vorig jaar nog een interview gaf aan collega Rudi Vranckx vanuit de gevangenis in Syrië. Nmili vertrok in 2013 naar Syrië als één van de eerste Belgische jihadisten.

De drie werden veroordeeld bij verstek, ze waren dus niet aanwezig op hun proces. Vermoedelijk zijn ze alledrie nog in Syrië. De rechter beval wel hun onmiddellijke aanhouding. Ze moeten dus worden opgepakt van zodra ze onderschept worden op Belgische bodem. “Door hun afwezigheid op het proces en de zwaarwichtigheid van de bewezen geachte feiten, is het niet ondenkbaar dat ze de vlucht zullen nemen om zich aan hun straf te onttrekken”, aldus de rechter. 

Hamsa Nmili (links) en Azeddine Kbir Bounekoub (rechts)

Meest gelezen