Video player inladen...

Eerste commerciële lancering Falcon Heavy-draagraket gelukt

De eerste commerciële lancering van de Falcon Heavy-draagraket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX is succesvol verlopen. De Falcon Heavy vertrok om 00.36 uur Belgische tijd vanop de lanceerbasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. 

De draagraket vloog voor rekening van Saoedische operator Arabsat en bracht de communicatiesatelliet Arabsat-6A in een geostationaire baan rond de aarde. Dat wil zeggen dat de satelliet zich altijd op hetzelfde punt boven de evenaar bevindt. De satelliet zal zorgen voor televisie, internet, telefoon en beveiligde communicatie in het Midden-Oosten, Afrika en Europa. De operatie kostte 90 miljoen dollar. 

Een jaar geleden maakte de Falcon Heavy haar maidenvlucht in een iets andere versie. Toen lanceerde ze bij wijze van test een Tesla-sportwagen in de ruimte. Tesla en SpaceX zijn beide bedrijven van zakenman Elon Musk. 

SpaceX slaagde erin om de twee opduwraketten ongeveer acht minuten na lift-off nagenoeg simultaan te laten landen op Cape Canaveral. Het centrale deel van de eerste trap streek zowat twee minuten daarna op het droneschip Of Course I Still Love You neer. Ook de twee delen van de neuskegel zijn uit zee gevist. Door raketdelen te recupereren kan SpaceX de lanceerkost drukken.

Bekijk hieronder beelden van de lancering:

Video player inladen...