Autopsie bevestigt: Esdoorn fataal voor vijf paarden in Oudenburg

Het is nu zeker dat de vijf paarden van de paardenhoeve Equu-libre in Oudenburg vorige week gestorven zijn aan een esdoornvergiftiging. Dat blijkt uit een autopsie aan de faculteit diergeneeskunde van de UGent.

Dat jonge scheuten uiterst giftig zijn voor paarden is nog maar enkele jaren bekend. De helikopterzaadjes van de esdoorn vallen vooral in oktober. Dat is al een eerste risicomoment voor paarden in de weide. Na vrieskou blijken de zaden niet meer giftig te zijn. Maar in het voorjaar, als de zaden kiemen, zijn de scheuten weer zeer giftig. Als die scheuten tussen het gras in de weide groeien, is het risico nog groter. De symptomen van esdoornvergiftiging zijn lage temperatuur, sufheid, veel neerliggen, opgetrokken buik, poging tot plassen en pijn. Typisch ook is de koffiebruine tot rode urine (door de massale spierafbraak). Een behandeling is er niet.

3 op de 4 paarden sterft binnen de drie dagen. "Bij ons ging het nog vlugger", vertelt Ingeborg van Equu-libre, "onze vijf paarden stierven binnen de 24 uur."

Geen einde

Equu-Libre is een paardenhoeve waar kinderen kunnen therapie volgen met de dieren. Maar voor eigenaar Yvan Reynaerts waren de paarden meer dan een werkmiddel of een huisdier. "Voor ons waren het gezinsleden, geen kinderen, maar gezinsleden. We kenden ze door en door. En dat was heel belangrijk, want voor de therapie is het nodig de juiste paarden aan de de juiste kinderen te koppelen."

"Op 6 april 2019 stopte de wereld met draaien", gaat Yvan verder, "zakte de grond onder onze voeten weg en werden we meegesleurd in een stortvloed van vragen, onzekerheid, goede hoop, verdriet, weer hoop, pijn, nog een sprankeltje hoop en uiteindelijk een onwezenlijk groot verdriet ..." Toch is dit het niet het einde. "We dachten eerst aan stoppen. Maar we hebben al zoveel steun gekregen van kinderen en ouders die hier al kwamen, dat we de moed vonden om opnieuw te beginnen".