Gratis straattheater of hyacintenfestival? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Joris Vergeyle, cultuurman van VRT NWS, lijst ze voor u op.

Boshyacinten niet alléén in Hallerbos

De wilde hyacinten die het Hallerbos in Vlaams-Brabant vanaf nu paars laten kleuren zijn en blijven een publiekstrekker. De grootste oppervlakte paarse bloemetjes in Vlaanderen nadert een kleurrijk hoogtepunt.

Er worden dit weekend al pendelbussen ingezet, en extra vrijwilligers wijzen de bloemenliefhebbers terecht die illegaal het pad verlaten of de bloemen beginnen plukken. Ook Regi Penxten heeft al opgeroepen om de hyacinten met rust te laten.

Bekijk hieronder de meest actuele stand van zaken in het Hallerbos:

Het Agentschap voor Natuur en Bos koppelt er zelfs een heus "Hyacintenfestival" aan. Want het mag dan wel stormlopen voor het "hoofdpodium" in het Hallerbos, ook op andere plekken in Vlaanderen zijn er fleurige "zijpodia" te vinden. 

Via de website van Natuur en Bos kunt u controleren waar en wanneer de hyacinten bloeien in West- en Oost-Vlaanderen. Zo is het Muziekbos in Ronse een echte aanrader. Ook (al is het maar voor de naam) het Hellegatbos in Westouter verdient een extra aanbeveling. Vergeet tijdens uw zoektocht naar de paarse bloemen niet te genieten van de witte bosanemonen, die gelijktijdig bloeien met de boshyacinten.

Record Store Day

Geen Regi op het feest van de onafhankelijke platenzaak, wel veel muzikanten die het uitstervende beroep van "platenboer" extra ondersteunen tijdens Record Store Day op zaterdag.

Portland en andere groepen uit de stal van platenmaatschappij PIAS treden van 11 uur tot 16 uur gratis op in het hoofdkantoor van PIAS in Brussel. Verschillende platenzaken in ons land hebben ook elk een feestelijk programma uitgewerkt, die u via deze link kunt ontdekken.

The Crystal Ship meert weer aan in Oostende

Dit weekend opent "The crystal ship" voor de vierde keer in Oostende. 

Net zoals vorige edities kregen internationale street artists de gevel van een gebouw ter beschikking waarop ze een eigen kunstwerk mochten aanbrengen. Het voorbereidende werk is afgerond, zaterdag is het feestelijke opening aan het Monacoplein in Oostende. Een nieuw parcours leidt u langs de 10 nieuwe kunstwerken van soms wel 40 meter hoog. 

De meeste kunstwerken van de afgelopen jaren blijven zichtbaar in de stad, al zijn er voor deze editie ook vier locaties overschilderd. Een andere nieuwigheid is een vast thema waarrond de kunstenaars moesten werken: "The dictatorship of art" (de dictatuur van de kunst, red.).

Nog meer bloemenpracht

Het is een klassieker geworden rond de paasvakantie: een betalend bezoek aan het park van het Kasteel van Groot-Bijgaarden. Zo'n miljoen(!) bloembollen zijn volgens de organisatie aangeplant (neen, we hebben ze niet nageteld). De hyacinten, narcissen en naar schatting 400 verschillende soorten tulpen maken de lente een van de allermooiste seizoenen in Groot-Bijgaarden. Het park is nog tot 5 mei toegankelijk voor het grote publiek.

Straattheater in Ieper

Zaterdag en zondag wordt u in Ieper verwacht voor het gratis straattheaterfestival "Gevleugelde stad". Er staan zo'n 300 voorstellingen op het programma, verspreid over de stad.

Tijdens het promotiefestival laten internationale artiesten het beste van zichzelf zien, in de hoop opgepikt te worden door organisatoren van andere festivals. Omdat optreden zonder publiek is als een "strand zonder water of land zonder grond", zoals Bobbejaan Schoepen ooit zong, bent u dus van harte welkom in Ieper, telkens vanaf 14.30 uur. Prettig weekend!

Bekijk hieronder het stadsplan van Ieper, met de locaties waar u dit weekend terecht kunt:

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen