Videospeler inladen...

Julian Assange, geen held en geen duivel, zegt gewezen NOS hoofdredacteur Hans Laroes

In Londen is Julian Assange van Wikileaks gisteren uit de ambassade van Ecuador gesleurd en opgesloten. Zweden en de Verenigde Staten vragen zijn uitlevering. Is dit een aanslag op de persvrijheid, een poging om klokkenluiders te intimideren? Of loopt het niet zo'n vaart? Van elk iets, zei Hans Laroes in "Terzake" op Canvas. Als gewezen hoofdredacteur van NOS Nieuws werkte Laroes samen met  Assange. 

Julian Assange (°1971) stichtte de website Wikileaks in 2006 met de bedoeling om geheime overheidsdocumenten openbaar te maken. In 2010 werd Wikileaks wereldnieuws toen de site beelden toonde uit 2007 van een beschieting op Iraakse burgers vanuit een Amerikaanse legerhelikopter.

Rond dezelfde tijd vroeg Zweden de uitlevering van Assange, die in Londen woonde, in een zaak van verkrachting van twee vrouwen. In 2012 leken de Britten te willen ingaan op dat verzoek, Assange vluchtte naar de ambassade van Ecuador waar hij zeven jaar verbleef.

Ook de Verenigde Staten wilden Assange voor de rechter brengen. De nieuwe Ecuadoraanse president Lenin Moreno, die goede betrekkingen wil met de VS, maakte een eind aan de ballingschap in de Londense ambassade met het argument dat Assange zich misdroeg.     

2019 Getty Images

Toen Wikileaks in 2011 ook Nederlandse documenten naar buiten bracht, werkte Assange samen met Hans Laroes (°1955), die van 2002 tot die tijd NOS hoofdredacteur was. Laroes herinnert zich Assange als een veelkantige kerel, een charmante anarchist, maar ook een ijdeltuit pur sang, die erg genoot van de ophef die hij veroorzaakte.  "Belangrijk is dat hij streeft naar totale transparantie", zegt Laroes. 

Assange is alles tegelijk

Assange voelde dat hij Washington bij de ballen had om het zo te zeggen, en daar was hij erg trots op 

Hans Laroes, ex-NOS

Laroes beklemtoont dat er in geen enkele richting tussen Wikileaks en de NOS sprake was van druk uitoefenen, zich bemoeien of betalen voor informatie. De twee media gebruikten elkaars lekken en bronnen zoals ze die nuttig vonden voor hun publiek.  

Geen directe of moedwillige aanval op de persvrijheid

Laroes ziet in de arrestatie van Assange geen georchestreerde aanval op de vrije meningsuiting. Indirect mogelijk wel. "Assange is geen journalist", zegt Laroes", maar een politieke activist met een doel."

Hij doet uiteraard soms hetzelfde als onderzoeksjournalisten, onvermijdelijk. "In die zin raakt de mogelijke uitlevering wel het werk van journalisten, zeker als het over de bescherming van bronnen gaat".  

Laroes behoudt een positieve visie op Assange. Hij bracht onterecht verborgen zaken aan het licht. En dan gaat het over echt belangrijke verhalen zoals hoe de Verenigde Staten oorlog voeren.

Uiteraard raakt dat de zenuwen in het Pentagon. "Maar het gaat ons allen wel aan", zegt Hans Laroes. 

 

Hij is geen held maar ook geen duivel

Hans Laroes, ex-NOS

Wikileaks nu

Niemand zal ontkennen dat het al een paar jaar stil is rond Wikileaks. Dus toch. De organisatie staat onder druk, klokkenluiders zijn bang voor sancties. Veel vrienden heeft Assange niet. "Hij staat vrij geïsoleerd op dit ogenblik, maar veel van wat hij uitbracht, was belangrijk", besluit Hans Laroes.   

PA Wire/PA Images

Bekijk hieronder het interview met Hans Laroes in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een portret van Julian Assange:

Videospeler inladen...

Meest gelezen