Kinderastma in kwart van de gevallen het gevolg van luchtvervuiling, België bij slechtste leerlingen van de klas

Een kwart van de kinderen met astma in ons land, heeft de ziekte gekregen door luchtvervuiling, vooral dan door stikstofdioxide (NO2) van het verkeer. Dat schrijft De Morgen. Wereldwijd staat België op de negende plaats met het meeste aantal gevallen van kinderastma door stikstofvervuiling.

Een op de vier kinderen met astma in ons land, heeft astma gekregen door luchtvervuiling, vooral dan door stikstofdioxide (NO2) van het verkeer. Wereldwijd staat België op de negende plaats met het meeste aantal gevallen van kinderastma door stikstofvervuiling. Slechts acht landen doen het slechter, dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet, een Brits medisch tijdschrift. De onderzoekers baseren zich op gegevens van de periode 2011-2012.

"In België leven we in een hotspot van luchtverontreiniging en dat heeft natuurlijk te maken met de bevolkingsdichtheid, de industrie en in hoofdzaak de uitstoot van het verkeer", zegt Tim Nawrot, milieu-epidemioloog van de Universiteit Hasselt, in "De ochtend". 

"Via technieken weten we wat de blootstelling, het risico is op het krijgen van astma.  Maar luchtverontreiniging speelt niet enkel een rol in het ontstaan van astma, het is zeker zo belangrijk dat mensen met astma voornamelijk ook meer klachten hebben op de dagen met meer luchtverontreiniging", benadrukt Nawrot. 

Onder meer Zuid-Korea, Koeweit en Qatar doen het slechter dan België. Nederland scoort even slecht. "Het gebied boven Samber en Maas vormt samen met de Nederlandse Randstad een hotspot van NO2-vervuiling", zegt Frans Fierens, directeur van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, in De Morgen. "Dat komt door een hoge bevolkingsdichtheid, maar toch ook omdat België historisch een dieselland is."

De volledige studie vindt u hier.

Meest gelezen