"We herhalen het, nu met internationale wetenschappers: klimaatjongeren hebben groot gelijk"

In Science Magazine is een nieuwe brief verschenen waarin wetenschappers hun steun uitspreken voor de klimaatspijbelaars, dit keer met grote namen als Michael Mann. Ook verschillende Belgische klimaatwetenschappers hebben de brief ondertekend: "Bij de regering lijkt de hoogdringendheid nog altijd niet door te dringen."  

Eind januari publiceerden ruim 3.400 wetenschappers en academici van alle Belgische onderzoeksinstellingen en universiteiten een open brief, waarin ze de beleidsmakers opriepen om dringend meer klimaatambitie te tonen.

 Dat was een Belgisch initiatief, dat navolging heeft gekregen in het buitenland. De nieuwe brief die nu te lezen staat op Science Magazine herhaalt wat eind januari is verteld, maar dit keer gaat het dus veel internationaler.

Zo is de brief ondertekend door grote namen als de Amerikaanse klimaatwetenschapper Michael Mann (de man achter de hockey stick graph, een grafiek waarin het klimaat van de voorbije 1.000 jaar werd gereconstrueerd) en zijn Canadese collega Katharine Hayhoe van de Texas Tech University. 

Ook wetenschappers van de Universiteit Antwerpen (UA) zoals Sara Vicca en Joke Van den Berge, en Jean-Pascal Van Ypersele van de universiteit van Louvain-la-Neuve hebben opnieuw hun handtekening gezet.

Zij waren gemotiveerd om dit opnieuw te doen: "De sense of urgency lijkt nog altijd niet door te dringen", vertelt Sara Vicca ons daarover aan de telefoon, verwijzend naar de houding van onze regering. In de brief staan opnieuw heel duidelijke bewoordingen: "Hun (die van de protesterende klimaatjongeren, red.) bezorgdheden zijn terecht en worden ondersteund door de beste wetenschappelijke modellen. De huidige maatregelen om het klimaat en de biosfeer te beschermen zijn zwaar onvoldoende." 

Overigens vindt er vandaag opnieuw een internationale klimaatstaking plaats, onder meer in Groot-Brittannië, maar dit keer doet België niet mee. 

Hun bezorgdheden zijn terecht (...) de huidige maatregelen schieten zwaar tekort

Meest gelezen