Video player inladen...

Leider militaire staatsgreep in Soedan stapt op en benoemt opvolger

In Soedan heeft Ahmed Awad Ibn Auf op televisie aangekondigd dat hij opstapt als leider van de pas geïnstalleerde militaire overgangsraad, een dag nadat de militairen president Omar al-Bashir aan de kant hadden geschoven. Auf zal worden opgevolgd door generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan.

Ahmed Awad Ibn Auf was onder de vroegere president Bashir minister van Defensie. "Dit is in het belang van onze natie", zei hij tijdens zijn toespraak. "Dit land heeft een groot volk en een groot leger." De generaal uitte zijn wens dat beide zouden samenwerken.

Na het aan de kant schuiven van Bashir hielden de protesten van de bevolking aan. In Khartoem kwamen opnieuw tienduizenden mensen op straat om het vertrek te eisen van de generaals en het oude regime.

De generaals wezen de kritiek op hun machtsovername af en stelden dat het niet hun ambitie was om zich "aan de macht vast te klampen". De militaire overgangsraad zou twee jaar aan het roer van het land blijven, waarna er verkiezingen zouden komen.

De Soedanese ambassadeur bij de Verenigde Naties zei dat er een burgerlijke regering zal worden gevormd in samenspraak met de politieke partijen. Indien die onderhandelingen goed verlopen zou die regering al voor de door de militairen aangekondigde overgangsperiode van twee jaar aangesteld kunnen worden.

De afgezette Soedanese president Bashir wordt ook niet uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat zegt het Soedanese leger. Het Internationaal Strafhof wil Bashir vervolgen voor genocide in de westelijke regio Darfour. Maar de legertop wil hem in eigen land berechten. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen