AFP or licensors

Likoed van Netanyahu finaal alsnog grootste partij van Israël

Likoed, de partij van huidig premier Benjamin Netanyahu is uiteindelijk dan toch als grootste partij uit de Israëlische verkiezingen gekomen. Dat melden Israëlische media op basis van de laatste resultaten. Met alle stemmen geteld, eindigt Likoed op 36 zetels, 1 meer dan Blauw Wit van uitdager Benny Gantz.

Benny Gantz, ex-stafchef van het Israëlische leger en de grootste uitdager van premier Benjamin Netanyahu, gaf eerder deze week zijn nederlaag al toe. Zijn alliantie Blauw Wit klokte toen - met 97 procent van de stemmen geteld - af op 35 zetels, evenveel als de Likoed-partij van Netanyahu. Maar toen was al duidelijk dat de kaarten voor Netanyahu om een meerderheid te vormen, er veel beter bij lagen.

Met alle stemmen geteld, is Netanyahu uiteindelijk ook de echte winnaar van de verkiezingen gebleken. Zijn partij krijgt er finaal nog een zetel bij en heeft er nu 36, tegenover 35 voor Blauw Wit. Dat hebben Israëlische media berekend op basis van de laatste resultaten. De nationale kiescommissie houdt echter nog een slag om de arm. De officiële resultaten worden pas volgende week woensdag bekendgemaakt.

Om een meerderheid in het Israëlische parlement te vinden, moet Netanyahu nu op zoek naar op zijn minst 25 extra zetels. Met zijn "natuurlijke partners" op rechts zou hij 65 zetels hebben. Als Netayanhu opnieuw de eed aflegt, begint hij aan zijn vijfde termijn als premier van Israël.

Toch is het niet helemaal zeker dat hij die termijn ook zal uitdoen. Netanyahu wordt namelijk verdacht van fraude, van omkoping en mogelijk zelfs van persoonlijke verrijking. Binnenkort moet hij zich verdedigen in een hoorzitting.