Video player inladen...

In 1 uur tijd meer dan 150 bestuurders betrapt op pechstrookrijden aan werken op E17 in Sint-Niklaas 

Op de E17 tussen Sint-Niklaas en Waasmunster heeft de politie in één uur tijd meer dan 150 bestuurders betrapt op pechstrookrijden. Ze krijgen een boete van zeker 58 euro. De politie hield er extra controles, nadat het parket dashcambeelden in handen kreeg met meerdere overtredingen. Ook de volgende dagen zal de politie intensief controles houden.

U bent er wellicht al getuige van geweest: bestuurders die een lange file proberen te ontsnappen door voorbij te steken via de pechstrook. Om u een idee te geven: in 2017 werden in het hele land 7221 mensen beboet voor pechstrookrijden. Sinds de werken op de E17 tussen Waasmunster en Sint-Niklaas zijn gestart, gebeurt het ook daar geregeld, zo blijkt.

Vanmorgen meldde het parket dat er op die plek extra controles zouden komen. Aanleiding waren dashcambeelden die ze in handen kreeg waarop meerdere overtredingen te zien waren. Die beelden worden nu geanalyseerd, en de bestuurders zullen worden beboet, zo klonk het bij het parket.

Wanneer men het iemand ziet doen, volgt men blijkbaar vrij snel

Kristiaan Popelier, wegpolitie Oost-Vlaanderen

De politie liet er geen gras over groeien, vandaag al werd er extra gecontroleerd op pechstrookrijden aan de werken. De politie stelde zich verdoken op, en kon op één uur tijd 151 overtredingen vaststellen, bestuurders die dus op de pechstrook reden om er de file te vermijden. "Blijkbaar is het een gedrag, wanneer men iemand het ziet doen, dat men dan eigenlijk vrij snel overgaat om ook maar te volgen, want 151 op een uur is erg veel", aldus Kristiaan Popelier van de wegpolitie Oost-Vlaanderen.

8.758 euro aan boetes op één uur tijd

De bestuurders mogen zich nu aan een boete van zeker 58 euro verwachten. Dat maakt dus dat de politie in totaal voor meer dan 8.758 euro aan boetes uitschreef in één uur tijd. De wegpolitie vindt dit een belangrijk signaal. "Rijden op de pechstrook is gevaarlijk want het is voorzien voor mensen die in panne zijn gevallen. Mensen moeten er kort aan de kant kunnen staan zodat ze niet op de rijbaan moeten blijven staan", zegt Popelier. 

Pechstrookrijden om tijd te winnen of om een kortere route te nemen: dat wekt toch wrevel op

Kristiaan Popelier, wegpolitie Oost-Vlaanderen

"Maar de pechstrook wordt ook gebruikt door prioritaire voertuigen, ambulances en politievoertuigen, die naar een incident rijden. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat u daar dan met de wagen die voertuigen gaat hinderen. En het is ook een asociale overtreding. Ik denk dat iedereen het eens is dat wanneer u rechts op de pechstrook voorbij wordt gestoken door iemand die probeert wat tijd te winnen of die een kortere route probeert te nemen, dat dat toch wel wrevel opwekt", aldus Popelier.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen