De "vuurregen" van de draken is een duidelijke schending van het internationaal humanitair recht.

"Mother of Dragons" op een na ergste oorlogsmisdadiger in "Game of thrones"

De "Mother of Dragons", Daenerys Targaryen, is de op één na ergste oorlogsmisdadiger in "Game of thrones". Met haar 15 oorlogsmisdaden komt ze vlak na Ramsay Bolton, "de bewaker van het Noorden", voor wie de teller op 17 staat. Op de derde plaats staat Ramsay Boltons vader, Roose Bolton. Papa Bolton is ook nog eens goed voor 8 schendingen van het internationaal humanitair recht (IHR). Dat heeft het Australische Rode Kruis geteld. De telling is bedoeld om bij de lancering van het achtste seizoen aandacht te vragen voor dat IHR, dat verankerd is in de Verdragen van Genève van 1949.

In totaal telde het team van vrijwilligers van het Australische Rode Kruis 103 schendingen van het internationaal humanitair recht. Dat is een reeks van regels die mensen beschermt die niet (meer) deelnemen aan de vijandelijkheden. Het IHR beperkt en verbiedt ook bepaalde middelen en methoden van oorlogsvoering.

"De Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging doet er alles aan om mensen over de hele wereld te leren dat er óók in tijden van oorlog regels gelden. De lancering van het achtste seizoen van "Game of thrones" is het ideale moment om mensen uit landen waar geen oorlog woedt, op deze belangrijke regels te wijzen", zo zei Yvette Zegenhagen, nationaal manager voor IHR van het Australische Rode Kruis in een persmededeling. “Deze regels redden mensenlevens.”

In België verspreidt Rode Kruis-Vlaanderen eveneens het humanitair recht naar verschillende doelgroepen zoals beleidsmakers, militairen en journalisten.

De roemruchte "IJzeren troon" en een aantal kostuums op de Game of Thrones Touring Exhibition in Belfast.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Schurken...

Ramsay Bolton, een schurk met een vadercomplex, is dol op martelingen, wrede of onmenselijke behandeling en seksueel geweld. Allemaal schendingen van het IHR, en dus is het geen verrassing dat hij de ergste oorlogsmisdadiger uit de reeks is.

Wel verrassend is dat Danaerys Targaryen, die toch bijvoorbeeld een gloeiende hekel heeft aan slavernij, nauwelijks voor hem moet onderdoen. Omdat ze zo graag "de vuurregen" van draken inzet, overtreedt ze geregeld de regels die het gebruik verbieden van middelen of methoden van oorlogsvoering die overbodig letsel of onnodig leed veroorzaken.

De "goede" uit de reeks, de populaire Jon Snow is evenmin een heilig boontje: met zijn kindsoldaten schendt hij eveneens het IHR.

Nog een verrassende naam in de lijst van slechteriken: ook "moraalridder" Tyrion Lannister maakt zich schuldig aan schendingen van het IHR. De vernietiging van de oorlogsvloot van Stannis Baratheon in de slag om Blackwater door het inzetten van "wildfire", waarbij overbodig letsel en onnodig leed worden veroorzaakt, is een van zijn flagrantste overtredingen.

White walkers, die zich al helemaal niet bekommeren om het IHR, op de tentoonstelling Games of Thrones Touring Exhibition.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

en heilige boontjes.

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Zo overtuigde diezelfde Tyrion Lanister Daenaerys ervan om geen draken in te zetten bij de slag om King's Landing, iets waar hij miljoenen levens mee redde.

En Robb Stark, de laatste noodlottige koning van het noorden, is de beste leerling van de klas door de regels van het IHR wél te respecteren. Hij behandelt krijgsgevangenen goed en staat medische verzorging toe aan alle strijders – ongeacht tot welke kant ze behoren.

Ten slotte is ook cultureel erfgoed een van de thema’s van het IHR. "The Wall" – de muur die de zeven koninkrijken beschermt tegen aanvallen van buitenaf - zou je bijvoorbeeld als cultureel erfgoed kunnen beschouwen. Ook de vernietiging van deze muur zou dus een schending van het IHR kunnen zijn...