Motilium voor kinderen voortaan verboden

Het geneesmiddel domperidon, bekend als motilium, mag in Europa niet meer voorgeschreven worden voor kinderen. Motilium is een middel tegen misselijkheid en braken als gevolg van maagproblemen. 

Zo'n vijf jaar geleden kwam het bestanddeel domperidon, dat gebruikt werd in het merkproduct motilium, in opspraak omdat het in uitzonderlijke gevallen voor hartproblemen kon zorgen. Om dat risico uit te schakelen werd toen beslist de dosis te verlagen. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat het geneesmiddel in die verlaagde dosis voor kinderen onder 35 kilogram geen effect meer heeft. De testen leverden immers geen verschil op met het placeboproduct.

Raadpleeg een arts en bespreek een andere behandeling om het probleem aan te pakken.

Olivier Christiaens (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten - FAGG)

Motilium was een vaak gebruikt geneesmiddel, ook bij zuigelingen. Het werd dikwijls toegediend tegen reflux. Het voorkomt een te grote hoeveelheid maagzuur en stimuleert de beweging van maag en darmen.

Een vergelijkbaar alternatief geneesmiddel is er niet. "Raadpleeg een arts en bespreek een andere aanpak  van het probleem", zegt Olivier Christiaens van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. "Het is vooral een kwestie om het onderliggende probleem bij de symptomen te achterhalen. Dat kan dan misschien met een ander middel of zelfs zonder medicatie verholpen worden."

Voor volwassenen is het middel nog wel toegelaten, al blijft daar ook de verlaagde dosis van toepassing.  

Meest gelezen