Video player inladen...

DNA-test wijst uit: Nederlandse vruchtbaarheidsarts verwekte 49 kinderen met eigen zaad

In Nederland heeft een DNA-test uitgewezen dat 49 mensen in het geheim verwekt zijn met het sperma van eenzelfde vruchtbaarheidsarts. De dokter had een kliniek waar hij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen behandelde, maar zij wisten niet dat hij zijn eigen sperma gebruikte. De man is intussen overleden.

De vruchtbaarheidsarts overleed in 2017 op 89-jarige leeftijd. Een rechter gaf in februari de toestemming om zijn DNA te openbaren en het te vergelijken met 49 mensen die vermoedden dat ze met zijn zaad verwekt zijn. De weduwe van de man had dat daarvoor nog geweigerd.

De rechter oordeelde dat de anonimiteit die zaaddonoren normaal hebben, in dit geval van ondergeschikt belang is, omdat de arts zijn eigen zaad gebruikt zou hebben. "Als hij dat heeft gedaan, zonder dit destijds bekend te maken, kunnen zijn weduwe en andere erfgenamen er geen aanspraak op maken dat de anonimiteit van de arts wordt gerespecteerd", was zijn oordeel.

Uit die DNA-test blijkt nu dat de 49 wel degelijk met het zaad van de vruchtbaarheidsarts verwekt zijn. De arts had een vruchtbaarheidskliniek in Barendrecht, in de provincie Zuid-Holland, waar hij decennialang vrouwen hielp zwanger te worden door hen te insemineren. Maar tientallen van hen wisten dus niet dat hij daarvoor zijn eigen sperma gebruikte. In 2009 werd de kliniek door de Nederlandse inspectiedienst gesloten wegens mistoestanden.

22 kinderen wel erkend

De donorkinderen laten weten dat ze blij zijn dat er een einde is gekomen aan de jarenlange onrust en onzekerheid die de man heeft veroorzaakt binnen de gezinnen. Ze hebben er nu plotsklaps 48 halfbroers en -zussen bij.

En zelfs meer. Want naast de 49 mensen die vandaag de resultaten van de DNA-test te horen kregen, had de man nog eens 22 kinderen die hij wel heeft erkend.

Is dit in ons land ook mogelijk? We vroegen het aan Peter  Platteau, fertiliteitsexpert aan de VUB

Video player inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen