McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Nieuwe prijs voor Nederlandstalige non-fictie is 50.000 euro waard

In november zal niet alleen de BookSpot Literatuurprijs voor fictie uitgereikt worden, maar ook een gloednieuwe prijs voor non-fictie. Beide prijzen zijn elk 50.000 euro waard. De BookSpot Literatuurprijs is de opvolger van de ECI Literatuurprijs, vroeger bekend als de AKO Literatuurprijs. Het is de grootste literatuurprijs van het Nederlandse taalgebied. 

De nieuwe prijs wil verhalende non-fictieboeken bekronen "die op een intelligente en toegankelijke manier de kennis van lezers vergroten en verdiepen. Het bestrijkt het hele scala aan non-fictie van politiek, geschiedenis, wetenschap, sport, reizen, biografie en kunst."

De initiatiefnemers wijzen er op dat er nog geen grote non-fictieprijs is in het Nederlandse taalgebied. "Het genre wint aan maatschappelijke relevantie in deze tijden waarin de betrouwbaarheid van informatie onder druk staat en er een toenemende behoefte is aan duiding, achtergrond en context." 

De jury zal vanuit de 460 titels die in 2018 verschenen een longlist samenstellen met fictietitels en een met non-fictietitels. Elk van deze longlists zal ten hoogste 15 titels tellen. Daarna zullen er twee aparte shortlists worden samengesteld van ten hoogste vijf titels. Uit elk van die shortlists kiest de jury dan een winnend boek: een voor de BookSpot Literatuurprijs Fictie en een voor de BookSpot Literatuurprijs Non-fictie.

Vorig jaar won Tommy Wieringa de BookSpot Literatuurprijs voor zijn roman "De heilige Rita". Hij mocht toen ook de lezersprijs mee naar huis nemen. Ook in 2019 wordt de lezersprijs toegekend aan een van de 30 boeken van de twee longlists. De lezersprijs kan dus naar een fictie- of een non-fictietitel gaan.