Video player inladen...

Nigel Farage wil met nieuwe Brexit Party naar Europees Parlement, maar voor hoelang?

Nigel Farage, het Britse excentrieke Europarlementslid, heeft zijn nieuwe partij officieel boven de doopvont gehouden. Met de Brexit Party wil Farage opnieuw verkozen raken in het Europees Parlement. De vraag is voor hoelang.

De Brexit Party werd eigenlijk al in februari opgericht, maar werd vandaag officieel boven de doopvont gehouden. De partij werd eerst geleid door ex-UKIP-politica Catherine Blaiklock, maar zij moest opstappen na een aantal islamofobe tweets.

Nigel Farage, zelf de voormalige leider van UKIP (UK Independence Party), steunde de Brexit Party toen al, maar nam de fakkel van Blaiklock na dat schandaal over. Farage was eerder opgestapt bij UKIP toen de partij zich meer en meer als een extreemrechtse partij begon te gedragen.

Met zijn Brexit Party zal Farage eind mei zo goed als zeker deelnemen aan de Europese verkiezingen, nu de brexit is uitgesteld tot 31 oktober. Tenzij de Britse premier Theresa May voor 22 mei er alsnog in slaagt een brexitakkoord door het Britse parlement te laten goedkeuren. Maar weinigen geloven daarin. De vraag is ook: hoelang zal de Brexit Party in het Europees Parlement zitten. Als de brexit een feit is, moeten ze er alsnog uit. Al zullen Farage en zijn partijgenoten dat niet erg vinden.

In 2014 werd UKIP de grootste Britse partij in het Europees Parlement. Farage hoopt dat nog eens over te doen. "Ik denk dat we het zeer goed zullen doen", zei hij. De eerste doelstelling van de partij is "om ervoor te zorgen dat de uitslag van het referendum wordt bekrachtigd". Farage is zelf voorstander van een harde brexit zonder akkoord. Europa zal daarna "smeken om een tariefvrije overeenkomst", is zijn overtuiging.

De Brexit Party wil daarnaast alle lagen van de maatschappij vertegenwoordigen en zet zich af tegen UKIP. "Er is geen verschil op vlak van beleid, maar wel op vlak van leden. De kandidaten zijn "ambitieuze mensen die het vertrouwen willen herintroduceren in de Britse politiek". Lees: in tegenstelling tot de extreemrechtse leden die UKIP recent heeft binnengehaald.

UKIP-leider Gerard Batten durft dat te betwijfelen. "Er is geen verschil in beleid tussen de twee partijen", zegt hij. De Brexit Party dient volgens Batten enkel om Farage opnieuw in het Europees Parlement te krijgen.

Nigel Farage had voor de gelegenheid speciale sokken aan.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Over de kandidaten van de Brexit Party is voorlopig nog maar weinig bekend. Volgens Farage hebben meer dan duizend mensen zich al aangemeld voor een plaats op de lijst, en kreeg zijn partij ook al 750.000 pond aan giften, allemaal van particulieren.

Eén partijlid valt, naast Farage, in elk geval op: Annunziata Rees-Mogg. Zij is de zus van Jacob Rees-Mogg, een van de felste voorstanders van een radicale brexit binnen de Conservatieve Partij van premier May. Hij staat ook aan het hoofd van de European Research Group, een groep van radicale brexiteers die onder meer aan de basis liggen van het feit dat May haar akkoord maar niet goedgekeurd krijgt.

Annunziata Rees-Mogg behoorde tot voor kort ook tot de Conservatieve Partij, maar is dus overgestapt naar de Brexit Party. Op Twitter wenste broer Jacob haar, weliswaar met enige spijt, succes.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen