Video player inladen...

Opnieuw massaal protest in Algerije

In verschillende steden in Algerije is vandaag opnieuw massaal betoogd tegen het regime. In de hoofdstad Algiers kwamen honderdduizenden mensen op straat. Voor het eerst verliep het protest niet helemaal vreedzaam. De politie zette traangas en rubberkogels in, en arresteerde 108 mensen.

Voor de achtste vrijdag op rij kwamen honderdduizenden Algerijnen op straat, na het vrijdaggebed. Voor het eerst verliep het protest niet helemaal vreedzaam. Op het einde van de betoging in Algiers, kwam het tot relletjes met een klein groepje betogers. De politie zette het waterkanon in en vuurde traangas en rubberkogels af. Volgens de betogers vielen er verschillende gewonden, ze postten foto's van hun verwondingen op sociale media. De politie arresteerde ook 108 mensen.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Het protest in Algerije begon toen president Bouteflika, die al twintig jaar aan de macht was, aankondigde dat hij kandidaat was voor een vijfde ambtstermijn. Maar intussen is Bouteflika opgestapt, onder druk van het protest én van de machtige legerchef Ahmed Gaid Salah. Maar de betogers willen radicale verandering, en ze keren zich nu tegen de rest van het regime, met name interim-president Abdelkader Bensalah, die gezien wordt als een deel van de oude Algerijnse elite.  

Zowat zeventig procent van de Algerijnse bevolking is jonger dan dertig. Een kwart van hen is werkloos. Eén van de belangrijkste eisen van de betogers is dan ook dat er economische hervormingen komen, die meer werk moeten verschaffen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...