Video player inladen...

Politiek commentator Van Cauwelaert: "Toenadering tussen CD&V en CDH uit noodzaak"

De toenadering tussen de christendemocratisch partijen CD&V en CDH is niet het gevolg van een plotse grote liefde, maar komt er vooral uit noodzaak. Dat zegt politiek commentator Rik Van Cauwelaert in "Terzake".

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) bezocht vandaag samen met CDH-voorzitter Maxime Prévot enkele projecten rond duurzame energie in Zeebrugge. Van de gelegenheid werd gebruikt gemaakt om de banden tussen de twee zusterpartijen aan te halen, al blijven er grote meningsverschillen bestaan tussen beide partijen.

"CDH is onze zusterpartij die ervoor gekozen had om niet deel te nemen aan de huidige federale regering. Nu gaan we kijken waar we wel kunnen samenwerken. Ik was blij dat de nieuwe voorzitter Prévot Vlaanderen goed wil leren kennen", zei Crevits. Prévot van zijn kant ziet heel wat overeenkomsten tussen de partijprogramma's zoals fiscaliteit, gezondheid, openbaar vervoer en justitie. "Ik ben ervan overtuigd dat we de banden met CD&V moeten versterken."

Van Cauwelaert ziet het allemaal niet zo rooskleurig. "Een romance zou ik het niet meteen noemen, ik denk dat het een beetje uit noodzaak is." Voor CD&V komt het erop aan een partner aan Franstalige kant te vinden voor een staatshervorming in 2024. "CD&V-voorzitter Beke vindt die partner nu in Prévot. De breuk tussen CD&V en CDH gaat terug tot de periode van paars. Sindsdien zijn beide partijen nog nauwelijks on speaking terms",  zegt Van Cauwelaert.

Aan de kant van CDH wordt de toenadering ingegeven door de realiteit op het terrein: nieuwe financiële middelen voor Wallonië. "Prévot zegt wel neen, maar PS-voorzitter Di Rupo is daar zeer duidelijk over geweest. "De financieringswet moet herzien worden. De financieringswet regelt de verdeling van de middelen van de federale overheid naar de regio's en de laatste hervorming daarvan voorziet dat tijdens de volgende legislatuur de transfers van Vlaanderen naar Wallonië verminderd zullen worden. "Wallonië en Brussel kunnen dat niet aan", vandaar de vraag van Di Rupo om de wet te herzien.

"Wouter Beke weet precies wat op hem afkomt, hij heeft mee die financieringswet gemaakt. Het is ook niet onbelangrijk dat net Hilde Crevits, die genoemd wordt als mogelijk voorzitter van CD&V, samen met Prévot wordt opgevoerd en dat er een contact wordt gelegd tussen beide regio's", aldus Van Cauwelaert.

Bekijk hieronder het hele gesprek in "Terzake" met Rik Van Cauwelaert, die het ook ruimer over de politieke actualiteit heeft:

Video player inladen...

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake" over het bezoek van Crevits en Prévot aan Zeebrugge:

Video player inladen...

Meest gelezen