AFP or licensors

Rafael Correa, ex-president Ecuador: "Aanhouding Assange is verraad van het ergste soort in geschiedenis van Latijns-Amerika"

De voormalige president van Ecuador, Rafael Correa, noemt de aanhouding van Wikileaks-stichter Julian Assange "verraad", van het "ergste soort in de geschiedenis van Latijns-Amerika". Volgens Correa is z'n opvolger en huidig president van Ecuador, Lenín Moreno, een marionet van de Verenigde Staten.

De aanhouding van Julian Assange verbaast Rafael Correa niet: "Z'n lot was al bezegeld, maar de brutaliteit waarmee Assange gearresteerd is, is niet te geloven", reageert Correa.

Rafael Correa was president van Ecuador tussen 2007 en 2017. Het was dus onder Correa's mandaat dat Assange in 2012 asiel kreeg op de Ecuadoraanse ambassade. 

Marionet van de VS

Volgens Correa is z'n opvolger, huidig president Lenín Moreno, een marionet van de Verenigde Staten. Al van bij z'n aantreden zou Moreno met de VS hebben onderhandeld over de uitlevering van Assange.

"Toen hij Paul Manafort (voormalig campagneleider van Donald Trump, nvdr) in Ecuador ontving op 30 mei 2017, heeft Moreno Assanges uitlevering voorgesteld in ruil voor financiële steun", weet Correa. "De beslissing om Assange uit de Ecuadoraanse ambassade te halen viel vorig jaar, tijdens het staatsbezoek van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence." 

Lenín Moreno
AFP or licensors

Corruptiedossier

Maar de uitlevering kwam in een stroomversnelling terecht omdat Wikileaks een corruptiezaak aan het licht heeft gebracht waarbij president Moreno en z'n familie betrokken zijn, gaat Rafael Correa verder. "De onthulling van het INA-dossier was de druppel die de emmer deed overlopen want ze betekent het einde voor Moreno", zegt Correa. "Moreno zal in de gevangenis eindigen en uit wraak sleurt hij Assange nu mee in zijn val", aldus nog Correa. 

Rafael Correa zit op ramkoers met z'n opvolger Lenín Moreno en leeft al een tijdje in ballingschap in ons land.  

AFP or licensors

Meest gelezen