Royals op zondag: over spionage, een weerspannige rode strik en een diamanten "love match" 

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Britse prins William heeft in alle discretie stage gelopen bij de Britse inlichtingendiensten MI6, MI5 en GCHO. En ook de Deense koningin Margrethe had deze week haar portie "spanning": ze worstelde in een zoo met een openingslint, of beter strik. Voorts blijkt de Spaanse koning Juan Carlos behandeld voor huidkanker en moedigde de Nederlandse Willem-Alexander iedereen aan om simpelweg véél water te drinken. In Japan vierden keizer Akihito en keizerin Michiko dan weer hun diamanten huwelijk. De basis van hun relatie werd ooit gelegd op een... tennisbaan.

Prins William drie weken tussen de spionnen

De Britse prins William heeft zich drie weken ondergedompeld in de wereld van de Britse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Hij liep in alle discretie mee met MI6 (die de meesten onder ons wellicht kennen van de James Bond-films), MI5 en GCHQ. MI6 werkt overzees en legt internationale contacten, MI5 werkt binnen het koninkrijk en onderschept terreur, en GCHQ focust op de informatiebeveiliging.

Op sociale media spreekt William van een gevoel van nederigheid. "Deze diensten worden bemand door mensen met een hele normale achtergrond, die er dagelijks hard voor werken om ons veilig te houden”, zegt de 36-jarige prins. "Ze werken in het geheim, vaak mogen ze hun familie en vrienden niet eens vertellen over de stress waarmee zij te kampen hebben. Ze worden gedreven door een ongeëvenaarde vaderlandsliefde en de toewijding om onze waarden hoog te houden."

William bij de spionagediensten doet denken aan die keer dat zijn grootmoeder, koningin Elizabeth, de natie en wereld verraste door voor de grap samen te werken met James Bond (rol van Daniel Craig) in een filmpje ter promotie van de Olympische Spelen in 2012 in Londen. 007 pikt daarin de Queen op - die duidelijk niet gehaast is - en begeleidt de kranige monarche in een helikopter tot ze samen zogezegd parachutespringen. 

Bekijk de video in een regie van Danny Boyle ("Trainspotting, "Slumdog millionaire") hier: 

Koningin Margrethe tussen de reuzenpanda's

De Deense koningin Margrethe heeft in de dierentuin van Kopenhagen het nieuwe pandaverblijf geopend, maar dat ging niet van een leien dakje. Margrethe klungelde met de rode openingsstrik: ze kreeg hem niet meteen los, wist er uiteindelijk geen blijf mee en zwierde hem - onder luid gelach - gezwind naast zich neer. 

Bekijk hier de jolige opening van het pandaverblijf (ruwe beelden): 

Video player inladen ...

China beloofde twee panda's in 2014 toen Margrethe en haar echtgenoot Henrik op staatsbezoek waren. Reuzenpanda's Xing Er (5) en Mao Sun (4) kwamen vorige week donderdag aan in Kopenhagen. Ze werden verborgen gehouden voor het grote publiek om te bekomen van de lange trip en te wennen aan de nieuwe situatie.

2019 Ole Jensen

De voorbije jaren bouwde de dierentuin aan het pandaverblijf dat naar schatting 20 miljoen euro kostte.  Bedoeling is dat de panda's 15 jaar in Denemarken blijven en kweken, zoals dat het geval is met Hao Hao en Xing Hui in het Belgische park Pairi Daiza. Eventuele welpjes blijven ook eigendom van de Chinese overheid. 

Wijlen prins Henrik, was van 1972 tot zijn dood in 2018 beschermheer van de zoo in Kopenhagen, die een van de oudste dierentuinen van Europa is. Vorige maand nam kroonprinses Mary de taak van beschermvrouw op zich. Zij vergezelde haar schoonmoeder Margrethe bij de opening en bracht de dag nadien een bezoekje met haar jongste kinderen, prins Vincent en prinses Josephine.

De pleister van koning Juan Carlos achterhaald

De Spaanse oud-koning Juan Carlos heeft een operatie ondergaan aan zijn linkerwang, vlak bij zijn oog. Het ging om een preventieve ingreep aan een basaalcelcarcinoom of een kwaadaardige huidvlek, stelt Spaans schrijfster en royaltyjournalist Pilar Eyre. Een vorm van kanker dus.

De geruchten dat er iets aan de hand was, staken vorige maand de kop op toen Juan Carlos een evenement in Madrid bijwoonde. Naast een pleister had de koning ook een opvallend grote blauwe plek. Al snel werd in Spaanse media minachtend geïnsinueerd dat er een echtelijke twist was geweest of dat hij ten val was gekomen op reis in Afrika. De oud-koning zit al járen in de schandaalsfeer met vermeende minnaressen en een olifantenjacht in Botswana.  

Een basaalcelcarcinoom komt vaak voor op huid die jarenlang veel zonlicht heeft verdragen, zoals op het gezicht, de hals of de onderarmen. Het gaat om kanker aan de opperhuid, groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. Juan Carlos zal zich voortaan beter moeten beschermen met een hoed met brede rand, of beter zonnebrandcrème moeten smeren.

Koning Willem-Alexander over water drinken

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft vrijdag de Koningsspelen geopend. Dat is een evenement dat sinds Willem-Alexander koning is (2013) jaarlijks plaatsvindt en de jeugd moet aanmoedigen om te sporten en goed te ontbijten. Dit jaar deden meer dan 6.000 basisscholen mee aan de Koningsspelen.

Willem-Alexander schoof 's ochtends aan de ontbijttafel aan bij leerlingen uit Lemmer (Friesland). De koning wist te vertellen dat hij "al ontbeten had", maar bleef graag zitten voor een gezellige babbel met de (best nerveuze) kinderen. Later was er dan een officieel moment met de onthulling van een drinkwaterfontein. Het thema was dan ook "water drinken". De onthulling deed de koning al touwtrekkend.

2019 Patrick van Katwijk
2019 Patrick van Katwijk

Ik drink zelf héél veel water en moedig dat thuis ook aan

Een van Willem-Alexanders passies is waterbeheer. Zo vroeg toenmalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan hem in 2006 voorzitter te worden van de Raad voor Water en Sanitatie (UNSGAB). "Ik ben er voorstander van dat er meer water gedronken wordt, want zonder water kan je niet gezond zijn. We bestaan voor een groot deel uit water. We hebben schoon water nodig om te leven, te sporten. Ik drink zelf héél veel water en moedig dat ook aan bij ons thuis", vertelde de koning aan NOS. 

De reporter vroeg zich af waarom de koning geen sportieve outfit droeg "want daar draaien de Koningsspelen om". "Ja, natuurlijk, maar dit is mijn werkpak, hier herkennen mensen me in als ik binnenkom", reageerde Willem-Alexander gevat.

Van "love, set, match" tot diamanten huwelijk

Het Japanse keizerlijke paar heeft een bezoek gebracht aan het pretpark "Kodomo no kuni" in Yokohama. Kodomo no kuni (vrij vertaald: Kinderland of -paradijs) werd opgericht ter ere van het keizerlijke huwelijk in 1959 en is zo'n 120 hectare groot met attracties, een overdekte ijsbaan, kleine dieren en zelfs een pottenbakkerij. Het bezoek viel op een bijzonder moment, want deze week vierden Akihito en Michiko hun diamanten bruiloft (= 60 jaar gehuwd).

AFP or licensors

Akihito en Michiko ontmoetten elkaar in de zomer van 1957 tijdens een tennistoernooi met gemengde teams. Zij versloeg hem in de dubbels. De toenmalige kroonprins Akihito voelde naar eigen zeggen een diep vertrouwen. "Ik vroeg haar om mijn reisgenoot te zijn en ik heb met haar tot op vandaag gereisd als partner", omschreef de keizer het emotioneel bij zijn verjaardag in december van vorig jaar.

Ik vroeg haar om mijn reisgenoot te zijn

Die reis was nochtans verre van gemakkelijk in het begin. Akihito koos op eigen houtje zijn bruid. Een taak die vroeger aan het hof werd uitbesteed. En zijn keuze zinde dat strikte keizerlijke hof allerminst. Michiko Shoda had geen aristocratische banden. Ze was een eenvoudig burgermeisje uit een katholieke familie met een diploma Engelse literatuur. Haar familie ontving na de verloving doodsbedreigingen en schoonmoeder Nagako stak niet weg dat ze haar schoondochter ongeschikt vond. Door de druk en stress verloor Michiko in de jaren 60 maandenlang haar stem.

Toch zette het koppel door. Akihito en Michiko weken bewust van het pad van hun voorgangers af door zich regelmatig (rechtstreeks) tot het volk te richten, hun drie kinderen zélf op te voeden - en niet uit te besteden aan privéleraren - en haast immer onafscheidelijk te verschijnen. Net door die toewijding en een meer informele stijl is het keizerlijke paar geliefd in eigen land. En tennis? Beiden zijn het niet afgeleerd. Negen jaar geleden werden Akihito (hij toen 76) en Michiko (75) nog gefotografeerd tijdens een partijtje. 

De eerste foto samen in 1958: ook op een tennisveld. AP1958