Zwaar verlieslatend Uber trekt naar de beurs

Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app, is klaar voor een beursgang. Uber zal beleggers moeten verleiden ondanks bloedrode cijfers.

Uber Technologies heeft zijn prospectus voor een beursgang op de Beurs van New York ingediend bij de beurswaakhond SEC. Dat document leert dat Uber nog altijd sterk groeit, maar ook dat de verliezen groot blijven. De omzet steeg vorig jaar met 42 procent tot 11,3 miljard dollar. Het operationeel verlies bedroeg 3 miljard dollar. Het bedrijf is actief in 65 landen en heeft wereldwijd 10 miljard ritten voltooid. Het telt maandelijks 91 miljoen actieve klanten. Dat gaat dan om mensen die een taxi bestellen, een scooter of een elektrische fiets huren of een maaltijd laten leveren met Uber Eats.

De activiteiten winstgevend krijgen, blijft de uitdaging. De vergoedingen voor de chauffeurs zijn een enorme kostenpost en de felle concurrentie met Lyft in de Verenigde Staten heeft beide bedrijven ertoe aangezet om ritten onder de kostprijs aan te bieden. Maar chauffeurs kunnen gemakkelijk schakelen tussen beide platformen, waardoor het voor de twee bedrijven moeilijker wordt om de vergoedingen voor de chauffeurs verder te verlagen en de tarieven laag te houden voor passagiers.

Geduld

In de prospectus maakt Uber duidelijk dat beleggers niet snel winst mogen verwachten. "We verwachten dat we op korte termijn verliezen zullen blijven slikken. We gaan ervan uit dat onze operationele uitgaven zullen stijgen omdat we blijven investeren: onder meer in extra chauffeurs, klanten, maaltijdbezorgers en promoties."

Notering in mei

De eerste beursnotering wordt volgende maand verwacht. Uber wil ongeveer 10 miljard dollar ophalen met de beursgang.  Het bedrijf kan een waardering meekrijgen van 90 à 100 miljard dollar.

Uber zal wellicht de grootste beursintroductie van een technologiebedrijf zijn sinds de Chinese e-commerce gigant Alibaba in 2014 naar de beurs trok.

Meest gelezen