Video player inladen...

Minister Weyts: "Bushaltes De Lijn aan Noordstation verplaatsen naar buiten, aan Noordplein"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt dat de bushaltes van De Lijn aan het Noordstation in Brussel tijdelijk verplaatst zullen worden naar buiten, aan het Noordplein. De vakbonden van De Lijn hadden met een staking gedreigd als er niks zou veranderen aan de toestand aan het station. Daar zijn al maanden problemen met de hygiëne en de veiligheid, onder meer door de vele transmigranten die er verblijven, zeggen de vakbonden. Het Brussels gewest laat weten hard te werken om de situatie onder controle te houden, maar schuift de hete aardappel door naar de federale regering. 

In het Noordstation in Brussel slapen al een tijdje transmigranten die naar het Verenigd Koninkrijk willen gaan. Volgens de vakbonden van De Lijn is het er daardoor niet hygiënisch en niet veilig. De problemen zijn al meermaals aangekaart, maar de situatie verbetert niet. 

Om de toestand aan het Noordstation aan te klagen hebben de vakbonden nu een stakingsaanzegging ingediend. Die stakingsaanzegging moet extra druk uitoefenen, want ondanks het feit dat het probleem al meermaals is aangekaart, is de situatie volgens de vakbonden nog altijd niet verbeterd. 

"We beraden ons over een aantal prikacties om druk te zetten op de directie van De Lijn. Wij weten ook dat De Lijn met de rug tegen te muur staat, dat ze niet onmiddellijk voor een oplossing kunnen zorgen, maar De Lijn moet druk uitoefenen bij het Brussels Gewest, dat eigenaar is van het CCN-gebouw", zegt Eddy Bronselaer van het ACV. 

De directie van De Lijn zegt dat ze de situatie ter harte neemt. Dinsdag gaan ze opnieuw overleggen met de vakbonden. 

Minister Weyts: "Gaan niet wachten op toestemming Brussels Gewest"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil het probleem aanpakken door de bushaltes te verplaatsen. "Dat gaat over het Noordplein, dat is vlak bij de huidige halte. Maar het verschil is: de huidige halte is ondergronds.  Buiten, op dat open plein, is er heel veel ruimte en genoeg plaats om tijdelijke haltes te zetten. Dat we dat gewoon doen, we gaan niet wachten op toestemming van het Brussels Gewest." 

Eind vorig jaar verplaatste De Lijn de bushaltes al eens tijdelijk naar het Rogierplein omdat de chauffeurs ook toen klaagden over de toestand aan het station. Toen zei Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) al dat er niet zomaar beslist kon worden om de haltes te verplaatsen: "De busroutes worden bepaald door het Brussels Gewest op voorstel van De Lijn, zij kunnen dat niet op eigen houtje beslissen." 

Brussels minister-president: "Wij doen wat we kunnen, federaal moet ook mee"

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) zit in het buitenland, maar reageert schriftelijk via z'n woordvoerder. "We komen wekelijks samen met alle actoren waaronder De Lijn", klinkt het.

"We blijven constructief verderwerken en doen al het mogelijke om een humane oplossing te kunnen bieden voor iedereen, maar het gewest kan uiteraard enkel roeien met de riemen die het heeft."

Volgens Vervoort schiet de federale overheid tekort. "Er is een gebrek aan politieagenten en er is geen onthaal- en oriëntatiecentrum voor transmigranten van Fedasil."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen