Veel vragen van bezorgde schapenhouders op eerste info-avond over maatregelen tegen wolven

Gisteravond was er veel belangstelling voor de info-avond rond schapenhouderij en wolven in Peer. Bezorgde schapenhouders kregen uitleg over onder meer de subsidieregeling bij het plaatsen van een speciale omheining. De aanwezigen hadden veel vragen, waardoor de vragenronde meer dan een uur duurde.

Naya en August verblijven ondertussen al meer dan een jaar in Noord-Limburg. Schapenhouders worden geregeld geconfronteerd met doodgebeten dieren en dat zorgt voor angst en frustratie. Daarom organiseerde het Agentschap Natuur en Bos (ANB) een eerste info-avond voor bezorgde schapenhouders. Daar kregen de aanwezigen onder meer uitleg over de subsidies voor maatregelen, zoals speciale omheiningen tegen de wolf.

Omheining tot 80% terugbetaald

Schapenhouders die zo’n omheining plaatsen krijgen 80% van de kosten terugbetaald, met een plafond van 7.500 euro. En daar is niet iedereen tevreden mee. “Dat mag van ons nog een stapje verder gaan”, zegt een schapenhouder. “Als wij met de wolf moeten samenleven, vinden wij dat alle kosten gedekt moeten worden.”

Het is belangrijk om bij een vermoedelijke wolvenaanval het ANB onmiddellijk te verwittigen. “DNA kan 100% uitsluitsel geven of het om een wolf gaat”, zegt boswachter Eddy Ulenaers. “Maar dat is niet altijd zo. Pootafdrukken of het eetpatroon kunnen ook meer vertellen over welk dier het gaat. Ik doe als boswachter de vaststelling, ik maak daar een verslag van en dan gaan de stalen naar het laboratorium. Als het uiteindelijk is dat het om een wolf gaat, wordt de schade volledig vergoed.”  

Meest gelezen