Nicolas Maeterlinck

Cybercriminelen misbruiken Fortnite om spelers op te lichten

Dat het videospel Fortnite meer dan populair is bij verschillende generaties, is oud nieuws. Nu hebben ook cybercriminelen hun weg gevonden binnen het systeem van de game-hype. De criminelen maken misbruik van het betaalsysteem van Fortnite, om zo zelf ook winst te maken.  "Het is bijzonder moeilijk om een gigantisch spel als Fortnite te modereren", zegt Lodewijk van Zwieten, officier van justitie in Den Haag aan VRT NWS. "Nu vertrouw ik niemand meer online, zeker wanneer het aankomt op kopen", vertelt Jeroen (14) die werd opgelicht.

Fortnite is een videospel dat je gratis kan downloaden. Het spel werd op een jaar tijd immens populair en telt inmiddels ruim 250 miljoen spelers. Gebruikers kunnen betalen voor de virtuele munteenheid, genaamd “V-bucks”. Daarmee kunnen ze hun personage aankleden of andere wapens geven. Naast Epic Games, de ontwikkelaar van het spel, bieden ook tal van cybercriminelen V-bucks aan op illegale websites. 

Hoewel er al duizenden mensen opgelicht zijn, blijft het voor de politiediensten moeilijk om vat te krijgen op dit probleem. "Het is bijzonder moeilijk om een gigantisch spel als Fortnite te modereren", zegt Lodewijk van Zwieten, officier van justitie in Den Haag. "Daar heb je een klein leger voor nodig. De oplichters werken vaak via verschillende kanalen en zijn moeilijk traceerbaar."

Vervalste websites

Het oplichten kan op tal van manieren gebeuren. Enerzijds maken criminelen websites aan, of plaatsen ze berichten op bestaande websites, waarop ze V-bucks voor een goedkopere prijs aanbieden. Wanneer de spelers dan een transactie doen, is de kans zeer klein dat ze de munteenheid op hun account zullen zien verschijnen. "Verkopers lijken altijd betrouwbaar, maar nu weet ik dat je nooit op zulke aanbiedingen mag ingaan", vertelt Jeroen (14), die onlangs 20 euro aan V-bucks kocht op een niet-legitieme website, maar ze nooit kreeg.

Nu vertrouw ik niemand meer online, zeker wanneer het aankomt op kopen
Jeroen, opgelicht door criminelen

Jeroen vond een zoekertje en hoopte om V-bucks te kopen voor een verminderde prijs, maar toen hij betaalde, blokkeerde de verkoper hem onmiddellijk. Al snel wist hij dat hij geld noch V-bucks zou krijgen. "Ik vertel liever niet aan mijn ouders dat ik zulke aankopen doe, omdat ik weet dat ze dat gedrag afkeuren. Nu vertrouw ik niemand meer online, zeker wanneer het aankomt op kopen."

Anderzijds kopen criminelen op legitieme wijze V-bucks aan met gestolen creditcardgegevens, waarna ze de munteenheid zelf goedkoper aanbieden op hun websites. Via verschillende fora op het "dark web" – het deel van het internet dat niet meteen vindbaar is voor zoekmachines – worden die creditcardgegevens massaal aangeboden. Criminelen kunnen ze ook zelf verzamelen op hun vervalste webwinkels. Door op duizenden creditcards telkens een klein bedrag aan te rekenen, valt de fraude minder op. 

Hoe vermijden?

Het aanbieden van V-bucks, net als andere virtuele- of echte munteenheden, is hoe dan ook illegaal. "Als je op het internet een zoekertje plaatst om euro's in dollars om te ruilen is dat ook illegaal", voegt van Zwieten toe. "De enige manier om zulke problemen te vermijden is om niet in te gaan op zulke aanbiedingen. Wanneer je op bepaalde sites extreme kortingen ziet staan, weet je meestal op voorhand dat het over criminaliteit gaat."

Meest gelezen