Archieffoto
Reporters / Food & Drink Photos

Voedselagentschap roept alle kazen van Franse fabrikant Fromagère de la Brie terug

Het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) heeft alle kazen van de Franse kaasfabrikant Fromagère de la Brie uit de handel laten nemen. Het gaat om zes merken en concreet vooral om Brie en Coulommiers-kazen. Bij de fabrikant in Frankrijk is een besmetting met listeria vastgesteld, zo vernam het FAVV van de Franse autoriteiten. Consumenten die een van de betrokken kazen hebben gekocht, krijgen de raad die niet te eten en terug te brengen naar het verkooppunt.

De lijst van de betrokken kazen is terug te vinden op de website van de Franse fabrikant. Ze werden in België via de toog en in zelfbediening van verschillende supermarkten en detailhandels verkocht. De verkooppunten kregen van het voedselagentschap de opdracht de kazen uit de handel te nemen en de consument lokaal te informeren via affiches aan de rekken.

Wie een van de kazen in kwestie geconsumeerd heeft en koorts en/of hoofdpijn krijgt, krijgt de raad een arts te raadplegen en hem de consumptie van dit product te melden. Zwangere vrouwen moeten extra aandacht schenken aan deze symptomen, net als mensen met een verminderde weerstand en ouderen. Listeria is een bacterie die listeriose kan veroorzaken, een ernstige ziekte met een incubatietijd tot acht weken.