Video player inladen...

Waarom u naar “Brexit: The clock is ticking” moet kijken

Brexitmoeheid slaat bij velen toe. Toch loont het absoluut de moeite om naar de première van “Brexit: The clock is ticking” te kijken, vrijdagavond op Canvas of hier op VRT NU. In deze documentaire wordt Europees hoofd­onderhandelaar Michel Barnier twee jaar lang gevolgd tijdens zijn onderhandelingspogingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat levert een unieke inkijk op, achter de schermen van de Europese politiek.

Even terug naar 29 maart 2017. Op die historische dag activeerde Theresa May artikel 50 van het Europees verdrag. Daarmee gaf de Britse premier het startschot van de brexit, het begin van een calvarietocht voor May. Want hoewel de eerste scheidingspapieren getekend waren, moest de ingewikkelde boedelscheiding toen nog helemaal beginnen.

De Fransman Michel Barnier wordt door de overige 27 lidstaten naar voren schoven om de onderhandelingen voor de Europese Unie te voeren. Hij krijgt een harde deadline: tegen 29 maart 2019 moet de scheiding rond zijn en moet het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten hebben.

Frustratie

Journalist Alain de Halleux kreeg de toelating om Barnier twee jaar lang te volgen tijdens de aartsmoeilijke brexitonderhandelingen. Dat levert nu de documentaire “Brexit: The clock is ticking” op.  

Daarin lopen we twee jaar in het zog van Barnier. We volgen hem op zijn talrijke bezoeken aan verschillende lidstaten en zien hem tegen allerlei problemen aanlopen. We zijn bij de gesprekken van de Europese stuurgroep waar Barnier aan rapporteert en zitten mee aan tafel telkens hij met zijn team een onderhandelingsronde voorbereidt én het resultaat binnenkomt. Het levert beelden op van dolle vreugde, maar vooral ook van doffe frustratie.

Uniek

Michel Barnier is niet meteen de meest flamboyante figuur, het is niet dat het enthousiasme voor het Europees project eraf druipt. Maar sinds Herman Van Rompuy de eerste president van Europa werd, weten we dat dat niet meteen iets zeggen wil, want “Brexit, the clock is ticking” levert wel een unieke blik achter de schermen op.

Aanvankelijk krijgt de documentairemaker de toezegging dat hij Barnier maandelijks een halfuurtje mag interviewen over de voortgang van het onderhandelingsproces. Maar het wordt pas echt interessant als hij ook de toestemming krijgt om door heel Europa met hem mee te reizen, tijdens zijn ontmoetingen met de leiders van de verschillende EU-lidstaten.

De climax komt er tegen 14 november 2018, in Straatsburg: Barnier en de Britse regering bereiken eindelijk een akkoord. Al snel volgt er een anticlimax, als het Britse parlement de deal wegstemt. De rest is - heel recente - geschiedenis.

“Brexit: The clock is ticking” wordt vrijdagavond uitgezonden op Canvas, tussen 20.25 en 22 uur. De documentaire is ook online beschikbaar op VRT NU.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen