Video player inladen...

Antwerpse politie gaat zelf wagens van wegpiraten in beslag nemen: "Deze mensen aanpakken in hun portefeuille"

De Antwerpse politie zal binnenkort de macht hebben om zelf wagens tot zes maanden in beslag te nemen, zonder tussenkomst van het gerecht. Met de nieuwe maatregel wil de stad de strijd tegen straatracen en asociaal verkeersgedrag opvoeren. "We ondervinden dat deze mensen best aangepakt worden door ze in hun portefeuille te raken en hun speelgoed af te pakken", zegt de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever.

Het gaat om een retributiereglement waarbij de politie de wagen van een roekeloze bestuurder bestuurlijk in beslag kan nemen. De kosten worden aangerekend aan de overtreder. "We spreken over 250 euro voor het takelen, 25 euro per dag dat het voertuig in beslag wordt genomen en de eventuele huurkost van de wagen die doorloopt", zegt Philippe Beinaerts, woordvoerder van burgemeester De Wever.

Met de maatregel wil de stad zich wapenen tegen roekeloze bestuurders, die vaak met dure sportwagens - al dan niet gehuurd - de stad op hardnekkige wijze onveilig maken. "We spreken over honderd per uur door zone dertig", zegt Beinaerts. "Er komen hierover zeer veel klachten van inwoners. We ondervinden dat deze mensen best aangepakt worden door ze in hun portefeuille te raken en hun speelgoed af te pakken."

Hoe wordt de duur van de inbeslagname bepaald? "We gaan uit van een periode van 14 dagen minimaal", verduidelijkt burgemeester De Wever aan VRT NWS. "Het is zo dat men maatregelen kan opleggen, bijvoorbeeld een cursus verantwoord rijgedrag volgen, en dat men de duurtijd van die inbeslagname daar ook afhankelijk van kan maken." Volgens de burgemeester zullen de kosten voor overtreders snel kunnen oplopen tot 500 of zelfs 1.000 euro en meer.

We ondervinden dat deze mensen best aangepakt worden door ze in hun portefeuille te raken en hun speelgoed af te pakken

Philippe Beinaerts - woordvoerder Bart De Wever

Dat de burgemeester zijn macht inroept om wagens in beslag te nemen buiten het gerecht om, is op zich niet nieuw. Ook Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) heeft in het verleden al de wagen van hardleerse wegpiraten in beslag genomen. Daar ging het echter telkens over "een uitzonderlijke maatregel", terwijl het in Antwerpen de bedoeling is om er structureel gebruik van te maken. De kritiek dat de strafwet omzeild zou worden, wordt door het stadsbestuur weerlegd. "Deze maatregel wordt uitgevoerd parallel met de strafwet", zegt Beinaerts. "Er was ook overleg met het parket."

"Ik had gehoopt op een strengere wetgeving inzake bestuurlijke handhaving", zegt De Wever. "Het ziet er niet naar uit dat we die nog gaan krijgen, dus heb ik hier mijn bevoegdheid op openbare orde gebruikt. Het is eigenlijk hetzelfde principe als een wapen dat in beslag wordt genomen. Op diezelfde filosofie baseren we ons om te zeggen dat ook een wagen als een wapen wordt gebruikt."

Het is hetzelfde principe als een wapen dat in beslag wordt genomen

Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen

Het retributieregelement moet wel nog langs de gemeenteraad passeren. Bij goedkeuring kan het vanaf 1 mei ingevoerd worden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen