Video player inladen...

Een koper biedt méér dan de vraagprijs op uw tweedehandszoekertje? Denk twee keer na

De politie waarschuwt voor oplichters die reageren op koopjes op tweedehandssites. De afgelopen weken kreeg de politiezone Mechelen-Willebroek er een tiental klachten over binnen. De oplichter of oplichters gingen telkens op dezelfde manier te werk. De politie voert een onderzoek.

De politiezone Mechelen-Willebroek kreeg de afgelopen weken een tiental klachten binnen over malafide praktijken op tweedehandssites. De oplichter, of oplichters, gingen telkens op dezelfde manier te werk, en dus vraagt de politie om op te letten.

Heel vaak biedt de oplichter méér dan de vraagprijs, om zeker de interesse op te wekken van de verkoper. Vervolgens komt hij met een smoesje: hij zit in het buitenland en wil daarom een koerierdienst inschakelen. De verkoper krijgt dan een mail met een invulformulier van de koerierdienst. Daar moeten ook persoonlijke gegevens worden ingevuld, zoals het bankrekeningnummer. Even later belt de oplichter de verkoper op en vraagt om in te loggen met de bankkaart en de kaartlezer op de site. Hij vraagt dan ook om de referenties die op het scherm verschijnen mee te delen. Met die informatie, kan de oplichter dan geld afhalen van de rekening.

De koerierfirma die wordt voorgesteld door de oplichter is vaak DPD. "Koerierdienst DPD laat weten deze werkwijze niet te hanteren bij hun diensten en/of ten aanzien van hun klanten", klinkt het in de mededeling van de politie.

Het onderzoek loopt volop, maar verdachten van malafide praktijken via het internet opsporen is niet evident

Dirk Van de Sande, woordvoerder politiezone Mechelen-Willebroek

Het is nog niet duidelijk of dit het werk  is van één oplichter of meerdere. De politie voert in ieder geval een onderzoek. "Er is een proces-verbaal opgesteld van elke klacht, en het onderzoek loopt volop met het oog op het vatten van de verdachte of verdachten", zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politiezone Mechelen-Willebroek. "Maar het opsporen van verdachten van malafide praktijken die via het internet plaatsvinden verloopt zoals u weet erg moeilijk. De oplichters gebruiken telefoonnummers die via het internet gaan, waar de identificatie dus ook vrij snel verandert of verloren gaat.  Het is niet evident", aldus Van de Sande.

De politie vraagt om niet in te gaan op deze praktijken, en vraagt aan slachtoffers om klacht in te dienen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...