Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Maleisië gaat ook Vietnamese vrouw vrijlaten die betrokken was bij moord op halfbroer van Kim Jong-un

Het Maleisische gerecht zal dan toch Doan Thi Huong vrijlaten, de Vietnamese vrouw die enkele jaren geleden Kim Jong-nam besmeerde met een giftig product. Eerder was een Indonesische medeverdachte al vrijgelaten. De twee vrouwen zouden niet beseft hebben dat ze meegeholpen hebben aan de moord op Kim.

Onlangs had het gerecht in het Zuidoost-Aziatische land de aanklacht wegens moord tegen de vrouw al ingetrokken. In ruil pleitte ze schuldig aan het toebrengen van verwondingen en daarom is ze tot drie jaar opsluiting veroordeeld. Die celstraf is nadien verminderd en volgens haar advocaat zou de vrouw op 3 mei worden vrijgelaten. Ze zou dan worden overgevlogen naar de Vietnamese hoofdstad Hanoi.

Vorige maand was ook de Indonesische medeverdachte, Siti Aisyah, al vrijgelaten en teruggestuurd naar haar land. Vietnam was er toen niet over te spreken omdat de Vietnamese vrouw niet werd vrijgelaten en veroordeeld werd. Hanoi vond dat een ongelijke behandeling, maar het was wel Huong die de giftige stof in het gezicht van Kim Jong-nam had gesmeerd.

Beide vrouwen ontkenden dat niet en bovendien werd de daad gefilmd door bewakingscamera's op de luchthaven van de hoofdstad Kuala Lumpur. Ze riskeerden de doodstraf wegens moord. De vrouwen beweerden dat ze Kim hadden aangepakt voor een stunt voor een televisieshow. Ze zouden overigens niet geweten hebben wie hij was. Dat kan kloppen, want de twee jonge vrouwen droegen op dat ogenblik geen enkele bescherming tegen VX, het zenuwgif waarmee ze Kim Jong-un aanpakten.

Kim Jong-nam was de oudere halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij leefde in het buitenland en had kritiek geuit op het regime in Pyongyang. Volgens de Verenigde Staten en Zuid-Korea zou Kim Jong-un zijn halfbroer beschouwd hebben als een rivaal en hem hebben laten vermoorden. Feit is dat vier Noord-Koreanen die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord, vrijwel onmiddellijk Maleisië verlaten hebben na de moord.

Kim Jong-nam (links) en zijn halfbroer, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (rechts).
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.