Video player inladen...

Na de vuurwerkincidenten tussen Anderlecht en Standard: "Politie is volop bezig met identificatie"

De politie is volop bezig met de identificatie van de supporters die gisteren de voetbalmatch tussen Standard en Anderlecht verstoorden met rookbommen en vuurwerk. "Er zullen processen-verbaal opgesteld worden en de geïdentificeerde supporters riskeren een stadionverbod en geldboetes", zegt de Voetbalcel.

De rellen tijdens de voetbalmatch tussen Standard en Anderlecht zullen zeker en vast nog een staartje krijgen. Voor Anderlecht als club, maar waarschijnlijk ook voor de supporters die met rookbommen en vuurwerk gooiden. Dat laat de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken weten. "De politie is momenteel bezig met de supporters te identificeren. Op basis van beelden en door het opsporingswerk van zogenoemde spotters van de politie zullen er processen-verbaal opgesteld worden."

De sancties die de supporters kunnen krijgen, zijn niet min en gaan van een stadionverbod tot geldboetes. "De minimumsanctie voor het gebruik van pyrotechnische middelen die de voetbalwet voorziet, is een stadionverbod van een jaar en een boete van 500 euro."

Maar de clubs hoeven niet te wachten, ze kunnen ook een uitsluitingsprocedure opstarten voor de supporters, omdat die het reglement van inwendige orde niet hebben nageleefd.

Voor de Voetbalcel is de strijd tegen het gebruik van vuurwerk cruciaal. "De incidenten van gisteren bevestigen dat het gaat om een reëel probleem voor de Belgische voetbalwereld. Elk weekend screenen wij de incidenten en nemen we contact op met de clubs en de politiediensten om effectief maatregelen te nemen."

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem belooft samen met de Voetbalbond en de Pro League te werken aan een bijkomende opleiding voor stewards om vanaf volgend seizoen ook te kunnen controleren op gebruiksvoorwerpen zoals vuurpijlen.

 "De stewards moeten bijkomende opleidingen krijgen en spelen een belangrijke rol. Vanaf het nieuwe seizoen dat start in augustus, zullen deze stewards effectief ter plaatse zijn en kunnen ingrijpen", zegt De Crem.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" over de crisis bij Anderlecht hier:

Video player inladen...

Meest gelezen