Videospeler inladen...

Nieuwe leider van Soedan laat gevangenen vrij en wil "wortels van het Bashir-regime" elimineren

Minder dan een dag na zijn aanstelling als juntaleider belooft generaal Abdel Fatah al-Burhan om alle politieke gevangenen vrij te laten, een burgerregering in samenspraak met de oppositie te vormen en de avondklok wordt afgeschaft. Het regime plooit steeds verder voor het volksprotest.

Het gaat snel in Soedan. Donderdag werd dictator Omar al-Bashir door het leger afgezet en gisteren trad juntaleider en vicepresident ibn Auf al na een dag af toen duidelijk was dat de betogers zijn zet niet pikten. Zijn opvolger generaal al-Burhan heeft tijdens een tv-toespraak nu veel toegevingen aangekondigd om het vertrouwen van de volhardende betogers op straat te winnen.

Ik zal de instellingen hervormen, de corruptie bestrijden en de wortels en symbolen van het regime elimineren

Nieuwe juntaleider generaal Abdel Fatah al-Burhan

Zo wil Burhan de gehate avondklok die de junta donderdag had ingesteld, meteen opheffen en alle politieke gevangenen die onder het Bashir-regime werden opgepakt, vrijlaten. Meer nog: hij belooft ook om diegenen die verantwoordelijk zijn voor de vele doden tijdens de protesten van de voorbije maanden te laten berechten.

Even belangrijk zijn evenwel de langetermijnbeloften van de nieuwe juntaleider. Zo wil hij in samenspraak met de oppositie een burgerlijke overgangsregering tot stand brengen -een belangrijke eis van de betogers- en zou de geplande overgangsperiode naar echte verkiezingen "maximaal" twee jaar duren. Dus korter kan ook.

Er is nog meer: vandaag zijn ook enkele toplui van het regime ontslagen. Onder hen is Salah Gosh, de topman van de beruchte geheime dienst NISS. Juntaleider Burhan lijkt het dus te menen met zijn belofte van vandaag om "de wortels van het Bashir-regime in Soedan te elimineren".

Het is nu afwachten hoe de betogers en de oppositiepartijen in Soedan gaan reageren op de uitgestoken hand van het regime. Het vertrouwen in de eigen kracht is veel groter dan die in de nieuwe militaire raad, maar op een bepaald ogenblik zal er toch ergens een compromis gevonden moeten worden.

De Nationale Congrespartij van de afgezette president Omar al-Bashir legt zich intussen niet neer bij de omwenteling. In een mededeling noemt de partij de machtsgreep van het leger "ongrondwettelijk" en eist ze de vrijlating van haar leiders. Naast Bashir zijn de voorbije dagen ook nog andere kopstukken van het regime opgepakt, onder hen enkele leiders van de verwante Islamitische Beweging.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
Vannacht was het feest in Khartoem toen duidelijk was dat de gewantrouwde militaire leider ibn Auf meteen opstapte.
AFP or licensors

Meest gelezen