Videospeler inladen...

"Rospotten" leveren bijna 360.000 euro op voor Kom op tegen Kanker

De derde "rospot"-actie van Kom op tegen Kanker heeft 358.168,13 euro opgeleverd. Het gaat dus om een inzameling via potten of bokalen waarin mensen hun rosse muntjes konden deponeren voor de strijd tegen kanker. Het mocht ook iets meer zijn dus biljetten waren ook welkom.

Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker (KOTK), is zeer verheugd met de opbrengst: "Dit is giga. De vorige rospot-acties werden ondersteund door een grotere campagne. Dit was een losstaande actie en toch zitten we op het niveau van de vorige keer. We zijn zeer tevreden."

De rospot is een begrip geworden

Marc Michils, algemeen directeur KOTK

"Blijkbaar is de rospot een begrip geworden. Veel mensen hadden hun pot al klaar staan en hebben die nu ingeleverd.  Het is een heel simpele actie waar iedereen aan kan deelnemen en wellicht daarom is er zo veel sympathie voor", zo zegt Marc Michils nog.

Wetenschappelijk onderzoek

Mensen steunen de actie ook omdat bijna iedereen wel iemand kent die kanker heeft of heeft gekregen. Het geld van de actie gaat naar wetenschappelijk onderzoek in de strijd tegen de ziekte.  KOTK vraagt aan de Vlaamse universiteiten welk onderzoek voor hen prioritair is en waar ze anders geen geld voor hebben. "Daaruit kiezen we dan projecten waarvan we weten dat het tot doorbraken leidt", aldus Michils.

KOTK is een organisatie die volledig gefinancierd wordt via giften. Er is dus geen overheidssubsidiëring. De organisatie zegt dat dat haar ook voldoende zelfstandigheid geeft om, naast het steunen van wetenschappelijk onderzoek, ook in te zetten op beleidsvoorstellen en psycho-sociale ondersteuning van patiënten en hun omgeving.

Laatste rospot-actie?

Het kan zijn dat dit de laatste rospot-actie was want vanaf eind dit jaar zullen de muntjes van 1 en 2 cent geleidelijk aan verdwijnen. "Misschien komt er nog een allerlaatste actie, misschien ook niet. Dat gaan we nog bekijken, samen met de banken.  Op termijn zullen we naar andere acties moeten gaan maar dat is een uitdaging om met nieuwe ideeën te komen", zegt Marc Michils.

De meter van de rospot, Marleen Merckx, kwam de actie toelichten in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Wie nog een rospot heeft staan, kan die overigens nog tot eind april binnenbrengen bij een KBC-kantoor.

Meest gelezen